Kerma ja glögi kohtasivat jo itsenäisyyspäivän valkosuklaa-puolukkahyydykekakussani, josta isovanhempani pitivät kovin. Minusta on herttaista, että ukkini, 90 vuotta, pyysi, että jatkossakin "kaikki makeat asiat saa tuoda tänne". Tiedän ainakin, mistä olen makeanmieltymykseni perinyt... Mutta niin, kerma ja glögi ovat pääasiassa myös tässä jouluisessa jälkiruoassa, mutta nyt niin päin, että kerma hyydytetään eikä glögi – vaniljapannacottaa glögimarinoiduilla karpaloilla.

DSC_0338.jpg

Pannacotta on todella helppo tehdä, mutta hyytyminen vie aikaa, joten tämä on jälkkäri, jota ei ihan hetken mielijohteesta voi tehdä, mutta samana aamuna tai edellisenä iltana ehtii täydellisesti.

Neljään pieneen jälkiruokamaljaan tarvitaan:

3 dl laktoositonta vispikermaa

2 rkl tomusokeria

1 vaniljatanko

1 liivatelehti

noin 50 grammaa kuivattuja karpaloita

1,5 dl punaista glögiä.

Pannacottaa varten kattilaan mitataan kerma ja tomusokeri sekä laitetaan vaniljatangosta kaavitut siemenet ja itse tankokin. Seos kuumennetaan kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, ja sen annetaan kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Puolessa välissä kiehumisaikaa liivatelehti laitetaan likoamaan.

Koska minä käyttäisin myös isompaan, puolen litran annokseen yhden vaniljatangon siemenineen, otin tästä pienemmästä annoksesta vaniljatangon pois kermaseoksesta heti, kun se alkoi kiehua. En tiedä, onko aidolla vaniljalla edes mahdollista saada aikaan kitkerää lopputulosta kuten vaniljasokerilla, mutta halusin varmistaa, ettei niin pääse käymään.

Kun kermaseos on kiehunut vartin verran, se otetaan pois liedeltä ja joukkoon sekoitetaan liivatelehti. Sitten kerma kaadetaan annosmaljoihin, jotka saavat jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. Kun pannacotan pinta on jo niin hyytynyt, ettei kelmu edes mahdollisesti valahtaessaan tartu siihen kiinni, maljat on hyvä peittää kelmulla, jotta pinta ei kuivu eikä jääkaapista tartu mitään hajuja tai makuja.

Noin tunti ennen jälkiruoan tarjoilua glögi kuumennetaan kiehuvaksi ja siihen laitetaan kuivatut karpalot likoamaan. Halutessaan glögiin voi laittaa tujauksen hehkuviiniä tai vaikka konjakkia, mutta alkoholittomastakin versiosta tulee upean jouluinen ja mausteinen.

DSC_0340.jpg

Marjoja ja glögilientä lusikoidaan varovasti annoksen päälle, ja katsokaa noita värejä! Kerma on vaaleaa kuin lumi ja marjat täydellisen punaisia <3

DSC_0339.jpg

Pannacotta on juuri täydellisen lohkeavaa, ja vaniljan makua kuvailisin jopa elegantiksi. Glögi taas on mausteinen ja karpalot makeita, mutta kuitenkin niissä on säilynyt aavistus tuoreiden marjojen kirpakkuutta, joka taittaa kerman täyteläisyyttä. Pieni malja mutta täynnä makuja!

DSC_0337%20%282%29.jpg