20170924-180745.jpg

Tämä auringonkeltainen ja samettisen sileä kurpitsakeitto lämmittää mieltä ja makuaistia, ja senpä takia tämä on yksi omista syksyruokasuosikeistani.

Ensin makoisat myskikurpitsat halkaistaan (se on se hankalin vaihe!) pituussuunnassa kahtia, koverretaan siemenet irti ja asetellaan kurpitsat uunipellille pötkölleen. Pinnalle lorautetaan kevyesti öljyä ja rouhitaan päälle suolaa ja muskottipähkinää.

20170924-120757.jpg

Myös siemenet voi huuhdella, kuivata ja maustaa pellille paahtumaan.

20170924-120746.jpg

Kurpitsoja paahdetaan 200-asteisen uunin alatasolla noin 50—60 minuuttia tai niin kauan, että kurpitsan "liha" on pehmeää. Siemenet voi peittää paiston puolivälin tienoilla foliolla tai ottaa kokonaan uunista pois, jotteivat ne vallan aivan pala.

Kypsät kurpitsat kuoritaan ja paloitellaan keiton tekemistä varten. Suuressa kattilassa kuullotetaan ensin sipuleita, currya sekä muskottipähkinää kuumassa öljyssä. Sen jälkeen joukkoon lisätään kurpitsapalat sekä yksi kasvisliemikuutio, suolaa, pippurisekoitusta sekä muutama limenlehti. Vettä keittoon lisätään pikkuhiljaa ja koko ajan sekoitellen, jotta liemikuutio sulaa. Kun liemikuutio on liuennut, limenlehdet otetaan pois keitosta ja keitto soseutetaan. Soseuttaminen tehdään sen takia jo alkuvaiheessa, jotta vettä ei tule keittämistä varten laitettua liikaa. Kun keiton paksuus on mielestäsi sopiva ja kaikki palaset ovat soseutuneet sileäksi, keitto on kiehahtamista ja loppumaustamista vaille valmista.

Myskikurpitsakeitto

2 myskikurpitsaa

2 sipulia

1 tl currya

puolikas muskottipähkinä raastettuna

1 kasvisliemikuutio

pippuriseosta myllystä

suolaa myllystä

noin 5 limenlehteä

+ 6—10 dl vettä.

20170924-180703.jpg

Keiton voi tarjota kurpitsan omien paahdettujen siementen kanssa tai suolattujen maapähkinöiden tai vaikka leipäkrutonkien kanssa. Mausteita keittoon voi tietenkin laittaa oman makunsa mukaan, mutta ainakin muskottia suosittelen ehdottomasti! Muskotin pähkinäinen maku sopii täydellisesti makean kurpitsan kanssa. Jos makeutta haluaa korostaa entisestään, ruokalusikallinen fariini- tai muskovadosokeria keittoon tekee ihmeitä.

20170924-180819.jpg

Kahdesta kurpitsasta tulee monen päivän ruoka vaivatta, mutta jos ajatus koko loppuarkiviikon keittoputkesta ei lämmitä, tätähän voi myös pakastaa. Tai osan paahdetusta kurpitsasta voi pakastaa sellaisenaan tai käyttää johonkin muuhun ruokaan, jos ei halua koko annoksesta keitellä soppaa. Tosin kukapa ei haluaisi, koska tämä on niin mainion hyvää..?