Tämäkin viikonloppu on mennyt rauhaisasti metsässä samoillessa ja erilaisista metsän antimista nautiskellessa. Sää ei ole ihan suosinut, vaan sieniretken loppumetreillä niskaan ryöpsähti taivaan täydeltä vettä ja sama linja jatkui marjoja kerätessäkin, mutta säästä huolimatta nautin jollakin alkukantaisella tavalla ruoan tällaisesta "saalistamisesta" – ehkä ihmisyyden metsästäjä-keräilijäjuuret alkavat heräillä minussa...?

Nämä ihanat kantarellit, vaaleaorakkaat, koivunpunikkitatit ja männynherkkutatit löytyivät mukavan helppokulkuisesta metsästä, ja näistä tulee ainakin kantarellikeittoa ja tattipaistosta. Osa päätynee pakkaseen talven herkkuhetkiä varten, mutta tuoreeltaan syötävistä postailen huomenna tai alkuviikosta.

20170826-142900.jpg

Marjoista tälle viikonlopulle ovat kypsyneet karviaiset ja mustaherukat, ja lakkaakin saa ainakin osassa maata. Mustaherukat ovat minun herkkuani, ja katsokaa nyt, kuinka upean kiiltävän mustia ja pulleita marjat ovat!

20170826-094045.jpg

Pakastan osan soseena ja osan kokonaisina marjoina, mutta näistä tuoreista tuli vaniljaista mustaherukkarahkaa.

20170826-103554.jpg

Rahkaa varten tarvitaan vain muutama simppeli raaka-aine:

1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1 prk maitorahkaa

noin 1 litra tuoreita siivottuja mustaherukoita

noin 2 rkl sokeria.

Mustaherukat ja sokeri tilsitään haarukalla osittain soseeksi. Joukkoon saa jäädä kokonaisia marjoja, sillä ne ovat ihania sattumia rahkan joukossa, mutta vähintään osa kannattaa muussata, sillä soseutut marjat vapauttavat makunsa ja värinsä herkemmin rahkaan. Rahkamassaa varten  vaniljakastike vatkataan napakaksi vaahdoksi ja joukkoon sekoitetaan maitorahka. Lopuksi makeutettu marjasurvos sekoitetaan joukkoon, ja rahka on valmista nautittavaksi vaikka välipalaksi.

Herkullinen marjailottelu jatkuu välipalan jälkeen vielä jälkiruoassa, jota varten tehdään hehkuvanoransseista lakoista hillo. Tätä mummon hilloa ei ole tarkoitettu pitkään säilöttäväksi, vaan se tehdään hyytelösokerilla, jotta se ei olisi niin makeaa vaan lakkojen oma maku pääsee loistamaan koko komeudessaan.

1 l lakkoja

tilkka (0,5 dl) vettä

1,5 dl hyytelösokeria.

Lakat ja vesi laitetaan kattilaan kuumenemaan, ja kun seos kiehuu, joukkoon laitetaan hyytelösokeri. Seosta keitetään välillä hämmennellen noin 10 minuuttia ja mahdollisesti pinnalle kertyvä vaahto kuoritaan pois. Lämpimänä hillo sulattaa vaniljajäätelön herkulliseksi jälkkäriksi, ja kylmänä se sopii vaikka sokerikakun tai – kuten nyt – leipäjuuston kanssa tarjottavaksi.

20170826-181751.jpg

Lakat ja leipäjuusto on klassikkoyhdistelmä, jota en ihan vähästä lähtisi muuttamaan. Muutama kuutio suolaista ja narskuvaa leipäjuustoa ja aimo kauhallinen paksua ja marjaisaa hilloa  – taivaallista!

20170826-181805.jpg

Jokohan jossakin on kypsiä puolukoita ja omenia...? Olen ihan hurahtanut syksyn herkkuihin ja haluan päästä jatkamaan!