Raha ei tunnetusti kasva puussa. Ruoka sen sijaan kasvaa. Tai jos ei puussa niin pensaassa ja maassa. Ja vaikka tämä blogi lupaa nimensä mukaisesti kertoilla asioista reseptin ja hellan välistä, tänään on vuorossa kaiken alku ja juuri ennen ensimmäistäkään reseptiä. On siis puutarhapäivä.

Sipulit ottivat vauhtia kasvuun vedestä, jossa ne olivat liotuksessa yön yli ennen multaan laittamista.

20140525_083012-normal.jpg

Samoin perunat olivat itäneet pimeässä autotallissa jo pitkälti yli viikon verran ennen kuin ne tänään pääsivät maahan. Tai siis kassiin.

20140604_104410%5B1%5D-normal.jpg

Tosiaan tämän pihan maa on niin savista, että kaikki maan alla kasvavat herkut (paitsi maa-artisokka!) jäävät baby-kokoisiksi. Siispä kaikkiin vaivoihin ja ongelmiin ratkaisun tarjoava Ikea pelasti tästäkin pulasta, ja sipulit ja perunat pääsivät suuriin sinisiin Ikean kasseihin kasvamaan. Kasvupaikka kasvattajan mukaan ;)

20140525_103141-normal.jpg

20140604_112328%5B1%5D-normal.jpg

Sipuleista ei paljoa tässä kuvassa (ylempi) näy, mutta ne on istutettu pienempään Ikean kassiin siten, että pohjaan on tehty kolme reikää, päälle reilu kerros lekasoraa salaojitukseksi ja loppukassillinen multaa. Liotetut istukassipulit on tökätty multaan niin, että noin 1/3 sipulin suiposta päästä näkyy mullan pinnan yläpuolella. Yhteen säkkiin mahtui 6 sipulia, ja loput saavat kokeilla onneaan kasvimaalla...

Perunat saivat muuten saman käsittelyn, mutta säkki on suurempaa kokoa ja mullan tilalla säkissä on peruslannoitettua ja -kalkittua turvetta. Työnsin ituperunat noin 15 sentin syvyyteen, jotta niiden ja lekasoran väliin jäisi riittävästi tilaa uusille pikkupottusille kasvaa. Saas nähdä, onko 7 pottua liikaa tuon kokoiseen kassiin.

Jos sipulit ja perunat olisi laitettu samaan kassiin, olisikohan lopputuloksena ollut valmista peruna-sipulisekoitusta...? Mene ja tiedä, mutta mausteet ovat kasvamassa omissa laatikoissaan, jotta perunoille ja sipuleille saadaan makua.

20140525_103327-normal.jpg

Olen aiemmissa postauksissa maininnut, että vasta opettelen yhteiselämää chilin kanssa, joten niiden kasvattaminen on hyvä tapa tehdä läheisempää tuttavuutta :) Tässä laatikossa kasvaa Hot Carrot -nimistä lajiketta, joka tekee pitkät keltaisenoranssit chilit. Seinusta on pihan lämpimin paikka, joten hyvää satoa on toivottavissa.

Toisessa laatikossa on yksi Cayanne-chili (keskellä takana), joka on kasvutavaltaan pensastava ja hedelmät punaisia ja tulisia.

20140604_181727%5B1%5D-normal.jpg

Lisäksi laatikossa on vasemmalla alkaen timjami, tilli, kaksi basilikaa, (jo mainittu chili), piparminttu, sitruunamelissa ja persilja. Lisäksi aivan vasemmassa takareunassa on keijunmekko, edessä keskellä koristebataatti ja oikealla takareunassa mustasilmäsusanna. Hyötyä ja huvia siis sulassa sovussa samassa laatikossa. Ja autuutta kaikille aisteille: voitteko kuvitella sitä tuoksujen yltäkylläisyyttä, kun käsittelee piparminttua ja basilikaa!

20140604_105557%5B1%5D-normal.jpg

On aivan ihana seurata kasvun ihmettä omalla takapihalla, ja mikäs sen herkullisempaa kuin hakea takaoven ääreltä omasta kitchen gardenista yrttejä niin ruokiin, leivonnaisiin kuin kesädrinksuihin :)