Kun iso joukko ihmisiä kokoontuu syömään ja erilaisia ruokavalioita on useita, noutopöytä on minusta vaivaton ja käytännöllinen ratkaisu. Jokainen saa ottaa juuri sitä mistä pitää ja maistella ihan vaikka pieniä määriä uusia juttuja, joten saattaa vaikka aivan vahingossa löytää myös uusia makuelämyksiä. Meidän tupareissa menyy oli seuraavanlainen:

  • vihreä salaatti, jossa kurkkua ja hunajamelonia
  • vietnamilainen kaalisalaatti
  • kesäinen perunasalaatti uusista perunoista
  • maukas ja täyteläinen linssisalaatti

Lisäksi tarjolla oli ciabattaa ja patonkia sekä lihansyöjille nyhtöpossua, joista sai halutessaan koota salaattien kanssa erilaisia täytettyjä leipiä.

20170729-163207.jpg

Vietnamilaisen kaalisalaatin pohjana on raikasta varhaiskaalia sekä makeaa porkkanaa. Lisäksi salaattiin tulee kevätsipulin vihreää vartta, mutta sipulia ei sekoiteta tuoreiden ainesten joukkoon, vaan se sekoitetaan ensin kastikkeeseen marinoitumaan. Kastikkeeseen tulee:

2 valkosipulin kynttä

0,5 punainen chili ilman siemeniä

3 tl riisiviinietikkaa

3 rkl limen mehua

2 rkl hunajaa

2–3 rkl kalakastiketta

3 rkl rypsiöljyä

mustapippuria ja suolaa maun mukaan.

Valkosipuli ja chili hienonnetaan ja laitetaan kulhoon yhdessä kevätsipulin varsien kanssa. Muita kastikkeen aineksia laitetaan oman maun mukaan (reseptin määrät noin puoleen kiloon kaalia), mutta erityisesti kalakastikkeen kanssa kannattaa olla maltillinen, jos ei ole käyttänyt sitä aiemmin. Mausta tulee nimittäin helposti hyvin voimakas, ja se peittää hienovaraisemmat maut alleen. Kastike kaadetaan kaali-porkkanaseoksen joukkoon ja sekoitetaan. Salaatti saa tekeytyä mielellään vähintään seuraavaan päivään. Juuri ennen tarjoilua salaatti viimeistellään isolla nipulla tuoretta minttua, joka hienonnetaan salaatin joukkoon.

Samoin perunasalaatti saa mielellään tekeytyä yön yli, ja juhlien järjestämisen kannalta onkin hyvä, että kaikki nämä salaatit voi valmistaa jo edeltävänä päivänä. Perunasalaattia varten keitetään ensin perunat ja jäähdytetään ne kylmäksi.

20170729-163240.jpg

1 kg uusia perunoita (Siikli sopii erinomaisesti)

1 nippu persiljaa

noin 2 dl silputtuja kevätsipulin varsia

1 prk kermaviiliä

1 annospussi mustapippuridippijauhetta (valitse maku mieltymyksesi mukaan)

suolaa

+ halutessasi rouhittua mustapippuria

+ halutessasi paketti rapeaksi paistettua ja pieneksi silputtua pekonia.

Jäähtyneet perunat pilkotaan sopiviksi kuutioiksi ja laitetaan kulhoon. Kulhoon silputaan myös persilja sekä kevätsipulin varret. Dippikastike sekoitetaan kermaviilistä ja jauheesta ja sekoitetaan salaatin joukkoon. Mikäli olet pekonin ystävä, salaattia voi tuunata rapeaksi paistetulla ja pieneksi pilkotulla pekonilla.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on oma suosikkini eli aurinkokuivatuilla tomaateilla ja punaviinietikalla maustettu linssisalaatti, jota voisin syödä päivästä toiseen vaikka koko kesän!

20170729-163221.jpg

Salaattiin tulee kypsiä vihreitä linssejä, aurinkokuivattuja tomaatteja, persiljaa ja kevätsipulin varsia (jälleen!). Keskenään sekoitetut ainekset maustetaan himoittavan herkullisella marinadilla ja annetaan tekeytyä yön yli jääkaapissa. 

2 pkt (esim. GoGreen) vihreitä linssejä

0,5 pkt (esim. GoGreen) punaisia linssejä

noin 2 dl silputtuja kevätsipulin varsia

puolikas puntti persiljaa

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

1 rkl sitruunanmehua

1,5 tl Dijon-sinappia

1,5 tl vaahterasiirappia (tai hunajaa tai sokeria)

mustapippuria ja suolaa oman maun mukaan.

 

Mutta mitä olisikaan tuparit ilman BOOLIA? Ei mitään, joten noutopöydässä oli perinteisten viinien ja oluiden lisäksi tarjolla sähkönsinistä Shackleton-boolia ;) 

20170728-170726.jpg