Rattikelkkani on tainnut jo joutua stigojen taivaaseen (tai ainakin mummolan vintille), joten laskiaissunnuntaista täytyi selvitä ilman pulkkamäkeä. Keli oli kuitenkin niin upea, että ulos täytyi päästä, ja kauniiltahan siellä näytti. 

DSC_0280.jpg

Pakkasta oli kuitenkin reipas -10 astetta, joten takaisin sisälle tultua maistui lämmin kaakao. Kaipasin jotain pientä suolaista kaakaon kanssa, joten leipaisin helpon kinkkupiirakan, jonka juju on pohjaan tulevassa juustoraasteessa.

Juustoinen kinkkupiirakka

Pohja:

4 dl vehnäjauhoja

2 dl juustoraastetta

ripaus leivinjauhetta

200 g voita

noin 3 rkl vettä

Täyte:

kinkkusuikaleita

3 kananmunaa

2 dl ruokakermaa

200 g kermaviiiliä

ripaus suolaa

mustapippuria

(halutessaan sinappia)

+ päälle juustoraastetta.

Pohjassa sekoitetaan kuivat aineet keskenään, nypitään sekaan jääkaappikylmä voi ja lopuksi lisätään sen verran vettä, että taikinasta saa kiinteän pallon.

DSC_0303.jpg

Taikinapallo saa jähmettyä tunnin jääkaapissa, mutta tämä vaihe ei ole pakollinen, jos on kova nälkä tai muuten kiire ;) Pohjan voi nimittäin kaulita tai sormin painella suoraan leivinpaperin päälle, jolloin ei ole niin vakavaa, vaikka se olisi hieman pehmeää käsitellä. Taikinasta tulee yksi uunipellillinen ohutpohjaista piirakkaa. Jos tykkää paksummasta pohjasta, voi toki tehdä pienempään moduulivuokaan tai vastaavaan :)

DSC_0309.jpg

Paistoin pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia ja valmistin silä välin täytteen eli sekoitin kevyesti vatkatut kananmunat, ruokakerman ja lusikalla notkistetun kermaviilin keskenään ja maustoin seoksen pienellä ripauksella suolaa (kinkku ja juusto ovat suolaisia!), reilulla tujauksella mustapippuria sekä pienellä nokareella sinappia.

kinkkupiirakan_t%C3%A4yte.jpg

Levitin paistuneen pohjan päälle ensin kinkkusuikaleet, sen jälkeen munaseoksen ja lopuksi pinnalle reilusti juustoraastetta.

DSC_0314.jpg

Piirakka saa paistua vielä noin 25-30 minuuttia tai niin kauan, että munaseos hyytyy ja pinta muuttuu kauniin ruskeaksi. 

DSC_0317.jpg

Sitten vain nautiskelemaan :)

kinkkupiirakka.jpg

Juustoraaste tekee pohjasta todella maukkaan, ja ensi kerralla voisin ihan hyvin kuvitella tekeväni tällaiselle pohjalle tomaattipiirakan. Myös pohjan kaulinta ja paisto onnistui tällä kertaa todella hyvin, ja pohja on todella ohut ja rapea. Suosittelen lämpimästi pulkkailun ja muun ulkoilun lomaan pientä suolapalaa :)