Vuosi vaihtui perinteisin kuvioin hyvässä seurassa ruoasta, juomasta, saunasta ja ilotulituksista nauttien. Herkkuja (ennen kaikkea suklaata!) on tullut nautittua jouluna ja välipäivinä niin paljon, ettei mikään paksu ja täyteläinen suklaajälkiruoka tullut kuuloonkaan uutenavuotena, vaan pöytään nostettiin pääruoan jälkeen raikas ja kylmä mustaherukkajäädyke!

20171231-191626.jpg

Jäädyke on mielettömän upean värinen, ja raikas ja kirpsakka mustaherukka maistuu taivaalliselta!

20171231-191637.jpg

Jäädyke on kätevä valmistaa jo hyvissä ajoin ennen juhlia, jolloin juhlapäivänä riittää, että muistaa ottaa jäädykkeen hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta se irtoaa vuoastaan ja jotta maut pääsevät oikeuksiinsa.

Jäädykkeen teko aloitetaan vaahdottomalla vaahtoutuva vaniljakastike vaahdoksi. Vaahdon voi maustaa vielä hieman ekstravaniljalla, jotta maku ei peity voimakkaan mustaherukan alle. Toisessa kulhossa sekoitetaan keskenään mustaherukkasosetta, joka on helppo tehdä sauvasekoittimella pakastetuista mustaherukoista ja sokerista, ja turkkilaista jugurttia sekä glukoosisiirappia. Glukoosisiirappi parantaa jäädykkeen rakennetta, joten se ei suoraan pakasteestakaan otettuna ole aivan kivikovaa.

Vaniljavaahto käännellään mustaherukka-jugurttiseoksen joukkoon mutta massaa ei tarvitse sekoittaa aivan tasaiseksi, vaan värisävyt saavat vaihdella laventelinliilasta tummanviolettiin. Valmis seos kaadetaan pakastamisen kestävään astiaan ja laitetaan pakkaseen vähintään yön yli.

2 dl mustaherukkasosetta (makeus oman maun mukaan)

200 g turkkilaista jugurttia (= 1 pieni purkki)

2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

2 rkl glukoosisiirappia

1 rkl vaniljasokeria TAI muutama tippa vanilja-aromia.

20171231-191600.jpg

Jäädyke irtoaa vuoasta, kun vuoan dippaa hetkeksi kuumaan veteen. Ilman dippaamistakin vuoka irtoaa, kunhan se saa olla vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä. Silloin jäädykkeen rakennekin on aika mukavan helposti leikattava, ja mustaherukan ja vaniljan maut käyvät mielettömän hyvin yhteen. Tätä tulen varmasti tekemään uudemmankin kerran vuonna 2018!