Yorkshire on herkkusuun paratiisi! Joka toinen putiikki on suklaa- tai toffeepuoti ja joka toinen leipomo! Perinteisiä brittimakeisia myyviä confitterioita oli joka kulmalla ja kaikki putiikit myivät käsintehtyjä herkkuaarteita. Ja aina sai maistiaisia! ;)

fudge-normal.jpg

Osassa putiikeista täytyi tosin tyytyä ikkunashoppailuun, koska muutoin olisin pian saattanut tarvita lentokoneessa vähintään kaksi paikkaa... Onnekseni reissu kesti siis vain neljä päivää.

macaron-normal.jpg

Tällaisia houkutuksia sisustusliikkeidenkin ikkunoihin oli laitettu! Ja leipomoissa niitä houkutuksia vasta riittikin...

20140529_144629-normal.jpg

Jopa pikkuruisessa, alle 2000 asukkaan Holmfirthin kylässäkin riitti silmänherkkuja tarjoavia leipomoita. En voi kun toivoa, että tällainen trendi leviäisi Suomeenkin :)

Samoin cream tea eli iltapäiväteeperinne voisi levitä Suomeen laajemminkin. Juvan Wehmas tea house tarjoaa jo brittiläisiä tee-elämyksiä, mutta kyllä aito ja alkuperäinen skonssi maistui taivaalliselta. Skonssi on pehmeä ja kupsakka, mutta ei kuitenkaan suomalaisen pullan kaltainen leivonnainen, jonka taikinassa on yleensä rusinoita ja joka syödään hillon, kermavaahdon ja tietysti teen kera. Minulle tällainen makea herkkupala sopii oikein hyvin lomalounaaksi, mutta en kuitenkaan voisi kuvitella aina syöväni tällaista oikeana ruokana.

20140530_135806-normal.jpg

Matkaseurueemme nautti yhteisiä illallisia hotellissamme, joka tarjosi perinteistä englantilaista ruokaa. Jälkiruoat todella olivat kruunuja aterioille, ja koska yksi syöjä ei voinut saada useampaa jälkiruokaa, kuvasin myös vieressä istujieni annoksia ;)

Ensimmäisenä iltana ateria päättyi tummasuklaiseen creme bruleehen, joka tarjoiltiin modernisti sirosta kahvikupista. Suklaamassa muistutti enemmän jonkinlaista puddingia tai kreemiä, mutta poltettu sokeri massan pinnassa teki annoksesta tunnistettavasti creme bruleen. Ja maku oli aivan taivaallinen - joka lusikallisella kielelle suli intensiivinen suklaataivas.

20140529_212455-normal.jpg

Suklaateema jatkui myös seuraavana iltana, jolloin tarjolla oli suklaakakkua vaniljajäätelön kanssa. Kakku oli itse asiassa hyvin samanlaista kuin edellisillan creme brulee, ja naureskelimmekin pöydässä, että eilisen tähteet on jalostettu tortuksi. Oli niin tai näin, rapea murotaikina ja täyteläisen kermainen suklaatäyte maistuivat raikkaan jäätelön kanssa oikein ihanalta. Mansikat olivat selkeästi juuri kypsyneet ja paikalliset olivat niistä ylpeitä, koska jokaista annosta koristi puolikas hennonpunainen mansikka :)

20140530_220503-normal.jpg

Ravintolan vaihtuessa pubiksi myös jälkiruoat vaihtuivat suklaasta ehkä perinteisempiin brittijälkiruokiin. The white lion tarjosi omatekoista omenapiirakkaa, jossa rapean ja hyvin kiinteän taikinakuoren sisällä oli valtavasti happamanmakeaa omenahilloa ja omenanpaloja. Piiras tarjoiltiin kermavaahtovuoren (!) ja jälleen puolikkaan mansikan kera.

20140601_144611-normal.jpg

Leivonnaiset ovat ihania ja olen niiden kyltymätön fani, mutta melkein täytyy sanoa, että koko reissun paras jälkiruoka - eli niin sanotusti cherry on top of the cake - oli Punch bowl -pubin gin&tonic-sorbetti. Olin jo etukäteen päättänyt, että reissussa täytyy maistaa gin&tonicia, vaikka en edes pidä ginistä. Niinpä homma hoituikin kätevästi, kun ruokalistalla oli alle 18-vuotiailta kielletty g&t-jälkiruoka.

j%C3%A4%C3%A4tel%C3%B6-normal.jpg

Sorbetti oli rakenteeltaan kuin lumipallolunta, ja se oli niin kepeää, että siinä tuskin oli edes valkuaisvaahtoa. Maku oli ihanan raikas eikä ollenkaan alkoholinen. Ensimmäisenä kuvailisin makua sanalla limettinen, mutta se voi johtua myös siitä, että sorbetin kanssa tarjoiltiin limettiviipale. Tämä on ehdottomasti herkku, jota tulen kokeilemaan itse!

Sen lisäksi, että suu ja vatsa olivat oikein onnellisia herkuista ja ihanuuksista, sitä olivat myös silmäni. Saippuatkin olivat Yorkshiressa niin kauniita, että niitä todella voisi kutsua silmänruoaksi:

herkkusaippua-normal.jpg

Kauneutta ja ihanuutta riitti siis kaikille asteille niin paljon, että sillä jaksaa elää ainakin seuraavaan herkkuhetkeen asti :)