Tein jo aiemmin tällä viikolla bataattilaatikkoa, joka on yksi uusi tulokas joulupöydän laatikoiden joukkoon. Samaan porukkaan haluaa myös raasteesta tehty, täynnä isoja makuja oleva punajuuri–aurajuustolaatikko, jota minun täytyy saada aina jo marraskuussa, koska siinä rakastamani Aura-juusto yhdistyy makeaan punajuureen ja happamaan omenaan ja makuyhdistelmä on, noh, täydellinen.

DSC_0165.jpg

Laatikko on yksinkertainen valmistaa, mutta hieman täytyy tehdä käsitreeniä, jos raastaa kaikki raaka-aineet käsin. Laatikko tosiaan valmistetaan juuresraasteesta, joten rakenne on mukavan erilainen sosepohjaisiin laatikoihin verrattuna.

DSC_0149.jpg

5 keskikokoista punajuurta, yksi omena ja yksi sipuli raastuvat ja pilkkoutuvat (älä raasta sipulia, ettei siitä tule kitketä) vielä melko pienellä vaivalla, ja lopputuloksena on noin viiden ruokaisan annoksen laatikko. Minä siis syön toisinaan pelkkää tätä ateriana ja annokset on laskettu sen mukaan, mutta joulupöydässä sortteja on niin monta, että tästä riittää varmasti hyvinkin 7–8 syöjälle.

DSC_0150.jpg

Upeanväriset raasteet täytyy valitettavasti sekoittaa keskenään, jolloin kaikki värjäytyy tasaisen pinkiksi, mutta maku on sen arvoinen. Raasteen joukkoon sekoitetaan mausteet eli 1 teelusikallinen suolaa, 1 teelusikallinen kuivattua timjamia ja 1 maustemitta valkopippuria. Kun mausteet on sekoitettu tasaisesti koko raastemäärään, joukkoon murennetaan 1 paketti suolaista, happaman kirpeää Aura-juustoa. Toki muukin sinihomejuusto käy, jos et pidä Auran mausta, mutta minusta nimenomaan Aura kuuluu tähän ruokaan, vaikka juustotarjottimelle saattaisin valita hyvin toisenlaisen sinihomejuuston.

DSC_0153.jpg

Laatikon päälle ripotellaan perinteisten laatikoiden tapaan korppujauhoja ja muutama voinokare, jotta paistopinnasta tulee uunissa kullanruskea ja rapea.

DSC_0155.jpg

Laatikkoa paistetaan 175 asteessa noin tunti. Valmis laatikko on suussasulavan pehmeää, pinta on kauniin ruskea ja Aura on sulanut juuresten sekaan tehden laatikosta mehevää ja sitoen raastesäikeet toisiinsa.

DSC_0156.jpg

Laatikossa yhdistyy suolainen, makea ja hapan, joten siinä on oikeastaan kaikki, mitä makupaletti voi kaivata. Rucolan sinappinen ja pippurinen maku täydentää makua kuitenkin mukavasti, joten laatikon kanssa voi tarjota esimerkiksi rucolapohjaista salaattia.

DSC_0166.jpg

Punajuuri-aurajuustolaatikko

5 punajuurta

1 keltasipuli

1 hapan omena

170 g Aura-juustoa

1 tl suolaa

1 tl kuivattua timjamia

1 mm valkopippuria

+ korppujauhoja & voita pinnalle

Pssst! Jos tahdot laatikosta täyteläisempää ja myös hieman miedomman makuista, sekoita laatikkoon 1 purkki creme fraichea tai ruokakermaa.

DSC_0163.jpg