Pian on äitienpäivä, mutta yhtenä päivänä ei ehdi leipoa eikä jaksa syödä kaikkea, mitä on ehtinyt suunnitella ja hekumoida viime viikkoina. Siksi onkin hyvä järjestää etukäteen pre-äitienpäivä tai jokin muu aihe juhlaan, kuten tänään Eurooppa-päivä, jotta saa testailla (melkein) kaikkia haluaminsa herkkuja.

Eurooppa-päivän hengessä näitä pikkuleipiä voisi sanoa pohjois- ja etelä-euroopan liitoksi, sillä makumaailman muodostavat sitruuna ja karpalo, joista ensimmäistä viljellään etelä-euroopassa ja jälkimmäisiä voi poimia esimerkiksi täältä Suomesta. Noh, ehkä vähän tökerö aasinsilta, mutta hyvältä maistuu joka tapauksessa :)

20140509_075812%5B1%5D-normal.jpg

Pikkuleipiin vaahdotetaan margariinia (150g - jotkut tosin vannovat aina pikkuleipien teossa voin nimeen...) ja sokeria (1 dl), ja vaahtoon lisätään kananmuna ja puoli desiä siirappia. Sen jälkeen sekoitetaan taikinaan yhden sitruunan raastettu kuori, noin 100 g pilkottuja karpaloita ja kuivat aineet, joissa on 3,5 desiä vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita ja puoli teelusikkaa sekä soodaa että leivinjauhetta. Kahden erilaisen kohottajan juju on siitä, että leivinjauhe pitää koostumuksen tasaisena ja sooda toimii kohottajana leivinjauhetta paremmin happamien raaka-aineiden, eli tässä sitruunan, kanssa.

20140508_190520%5B1%5D-normal.jpg

Valmiin taikinan (kuvasta puuttuu vielä kuivat aineet) annetaan levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia, jonka jälkeen se on helpommin käsiteltävää.

20140508_190813%5B1%5D-normal.jpg

Levänneestä taikinasta levännyt tai vähemmän levännyt leipuri pyörittää kaksi tankoa, jotka voi pilkkoa haluamansa kokoisiksi nökeröiksi. Tässä tapauksessa tangoista tuli noin 25 sentin mittasia, ja toisesta tuli 24 nököä ja toisesta 20.

20140508_193143%5B1%5D-normal.jpg

Nököt pyöritellään käsissä palloiksi, jotka litistetään kevyesti joko käsin painamalla tai haarukalla. Tässä kuvassa on isommat pikkuleivät, jotka on paineltu haarukalla. Äidin mielestä pikkuleivät näyttivät ihan vanhan ajan serina-kakkusilta - mitä sitten ikinä ovatkaan?

20140508_193715%5B1%5D-normal.jpg

Paistolämpötila on 175 astetta. Pienemmille pikkuleiville riitti noin 5 minuuttia, isompien paisto vei noin 7 min.

20140508_195049%5B1%5D-normal.jpg

Herkkuset eivät juuri leviä uunissa, joten ne saa latoa pellille melko tiheästi. Rivit kuitenkin harvenevat nopeasti, koska kirpsakka sitruuna ja raikas karpalo yhdistyvät siirappiseen makeuteen oikein suunmukaisella tavalla... Näitä voisi popsia päiväkahvin kanssa toisen jos kolmannenkin tai vaikka ihan ilman sitä kaffeakin :)