Eilen meitä ravisteli kunnon talvimyrsky, joka pöllytti lunta ja katkoi sähköjä. Silloin vain reippaimmat sielut lähtevät ulos hiihtämään, ja me muut tavalliset kuolevaiset lämmittelemme takkatulen ääressä ja laitamme sekä mieltä että kehoa lämmittäviä ruokia. Kun on koko päivän sisällä, on aikaa hauduttaa liedellä poronkäristystä tuntikausia. Samalla ihana tuoksu alkaa levitä keittiöstä koko taloon...
Pääruokana siis poronkäristystä, jossa on mukana reilusti pekonia. Mausteina ainoastaan ripaus suolaa ja mustapippuria - muuta ei tarvita. Käristyksen lisäkkeeksi ei minun suussani ole muuta vaihtoehtoa kuin perunamuussi, jossa on oikeaa maitoa ja voita ja suolaa.
Toki myös suolakurkut ja puolukkahillo kuuluvat asiaan.
Jäliruoaksi on pannacottaa, joka itsessään on kylmää mutta jonka kermainen täyteläisyys saa hyrisemään tyytyväisenä. Tein pannacotan edellisenä päivänä jääkaappiin hyytymään, ja jälkkäri hyytyi mukavasti yhdellä liivatelehdellä, koska reseptin pyytämään toista liivatetta ei sattunut kaapista löytymään.
Vaniljainen pannacotta
5 dl kermaa
0,5 dl sirosokeria
1 vaniljatanko
1 (tai napakkaampaan lopputulokseen 2) liivatelehti
Makean ja kermaisen pannacotan päälle sopisi Lapin teeman mukaisesti lakat, mutta tällä kertaa kaupan houkutteleva hedelmätiski sai valitsemaan hieman trooppisempia raaka-aineita: mangoa, cantaloupe-melonia, appelsiinia ja granaattiomenaa.
Hedelmistä tuli ihanan raikas ja hapokas hedelmäsalaatti, joka sopii täydellisesti kermajälkkärin kaveriksi.
Kun syö tuhdisti, ei lähde tuulen mukana, vaikka kuinka tuuli puhkuisi ja puhaltaisi ;)
Nalle Puhin sanoin: "Hyvää tuulispäivää kaikille" :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.