Eilen meitä ravisteli kunnon talvimyrsky, joka pöllytti lunta ja katkoi sähköjä. Silloin vain reippaimmat sielut lähtevät ulos hiihtämään, ja me muut tavalliset kuolevaiset lämmittelemme takkatulen ääressä ja laitamme sekä mieltä että kehoa lämmittäviä ruokia. Kun on koko päivän sisällä, on aikaa hauduttaa liedellä poronkäristystä tuntikausia. Samalla ihana tuoksu alkaa levitä keittiöstä koko taloon...

Pääruokana siis poronkäristystä, jossa on mukana reilusti pekonia. Mausteina ainoastaan ripaus suolaa ja mustapippuria - muuta ei tarvita. Käristyksen lisäkkeeksi ei minun suussani ole muuta vaihtoehtoa kuin perunamuussi, jossa on oikeaa maitoa ja voita ja suolaa.

IMG_1434.jpg

Toki myös suolakurkut ja puolukkahillo kuuluvat asiaan.

IMG_1432.jpg

Jäliruoaksi on pannacottaa, joka itsessään on kylmää mutta jonka kermainen täyteläisyys saa hyrisemään tyytyväisenä. Tein pannacotan edellisenä päivänä jääkaappiin hyytymään, ja jälkkäri hyytyi mukavasti yhdellä liivatelehdellä, koska reseptin pyytämään toista liivatetta ei sattunut kaapista löytymään.

Vaniljainen pannacotta

5 dl kermaa

0,5 dl sirosokeria

1 vaniljatanko

1 (tai napakkaampaan lopputulokseen 2) liivatelehti

Makean ja kermaisen pannacotan päälle sopisi Lapin teeman mukaisesti lakat, mutta tällä kertaa kaupan houkutteleva hedelmätiski sai valitsemaan hieman trooppisempia raaka-aineita: mangoa, cantaloupe-melonia, appelsiinia ja granaattiomenaa.

IMG_1404.jpg

Hedelmistä tuli ihanan raikas ja hapokas hedelmäsalaatti, joka sopii täydellisesti kermajälkkärin kaveriksi.

IMG_1435.jpg

Kun syö tuhdisti, ei lähde tuulen mukana, vaikka kuinka tuuli puhkuisi ja puhaltaisi ;)

IMG_1437.jpg

Nalle Puhin sanoin: "Hyvää tuulispäivää kaikille" :)