Tuli taas samoiltua metsässä, ja tällä kertaa sammalen ja pudonneiden lehtien seasta löytyi noin litran verran suppilovahveroita ja pari kantarelliä.

IMG_0983-normal.jpg

En ole koskaan tehnyt (enkä syönyt?) sienipiirasta, mutta ajatus on houkutellut jo pidemmän aikaa, joten eikun tuumasta toimeen... Koska piirakkataikinan täytyy asettua jääkaapissa vähintään puolisen tuntia, tein sen ensimmäisenä. Tai oikeastaan äitini teki taikinan, koska tulin käymään kotona ja kokkasimme vaikka mitä multitasking-periaatteella ;)

100 g voita

3 dl vehnäjauhoa

2 rkl kylmää vettä

0,5 tl suolaa

Kylmä voi ja jauhot ja suola nypitään taikinaksi. Lopuksi lisätään sen verran vettä, että massasta saa muotoiltua kiinteän taikinapallon. Sitten vain jääkaappiin odottamaan.

IMG_0989-normal.jpg

Taikinan jälkeen vuorossa on tietenkin täyte. Höyrytin putsatuista sienistä (jätin suppikset kokonaisiksi) nesteen pois kuumalla pannulla ja jätin sienet lautaselle jäähtymään. Pilkoin yhden keltasipulin ja valkosipulin kynnen aivan pikkuruiseksi hakkelukseksi ja kuullotin samalla pannulla, jolla höyrytin sienet, jotta kaikki sienien aromit jäävät varmasti talteen. Kuullotukseen käytin öljyä, mutta halutessaan voi toki käyttää voita ekstramakua antamaan ;) Minä käytin maustamiseen takapihalta tuoretta timjamia, jota riivin noin kolmen oksan verran sipulin kanssa öljyyn muhimaan.

IMG_0990-normal.jpg

Tässä vaiheessa painelin taikinan pyöreään piirakkavuokaan, ja laitoin sen esipaistumaan 200 asteeseen noin 12 minuutiksi.

IMG_0992-normal.jpg

Kypsältä tuoksuvan ja reunoista väriä saaneen pohjan päälle ripottelin sieni-sipuliseoksen ja aivan aavistuksen (teelusikaln kärjellisen) suolaa.

IMG_0996-normal.jpg

Lopuksi kaadoin päälle muna-kermatäytteen, jonka tein pohjan esipaistumisen aikana:

0,5 purkkia smetanaa

2 dl ruokakermaa

2 kananmunaa

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria.

Munien rakenne vatkataan rikki ja kaikki ainekset sekoitetaan niiden sekaan.

IMG_0997-normal.jpg

Koko komeus uuniin, 175 asteeseen noin 30-35 minuutiksi tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja muna-kermaseos kunnolla hyytynyt.

IMG_0999-normal.jpg

Piirakka on kaunis - kuin koko syksy asetettuna yhdelle lautaselle - ja se maistuu taivaallisen hyvälle!

sienipiirakka-normal.jpg

Hetken jäähtyminen uunista ottamisen jälkeen ja täydellinen lounas, välipala tai iltapala on valmis :) Oikeasta voista tehty ja huolella paistettu pohja on rapea, ja täytteessä sienen maku on todella voimakas ja maanläheinen, jota timjami täydentää mukavasti.