Olen talvilomalla, ja lomalla on mainio hetki tuoda ripaus luksusta myös arkipäiviin. Luksusta on ollut juoda aamulla santsikuppi teetä kaikessa rauhassa, ulkoilla auringonpaisteessa keskellä päivää ja nukkua päiväunet ulkoilun päälle. Eilen luksus sai kuitenkin myös muunlaisia muotoja, kun intouduin Hakaniemen kauppahallin juustopuotiin (kiitos mielettömän asiantuntevasta palvelusta ♥) ostoksille ja asioin juustojeni kanssa Alkossa valkkaamassa myyjän kanssa niille täydelliset parit.

IMG_0961.jpg

Illan päätähdet - juustot ja viinit - eivät siis vaadi minulta muuta kuin hankkimisen, mutta halusin kuitenkin tehdä jotain itse, joten tein gluteenitonta siemennäkkäriä "kuljetusalustaksi" herkuille.

Pellillinen siemennäkkäriä

2,25 dl maissijauhoa

1 dl seesaminsiemeniä

1 dl pellavansiemeniä

0,5 dl rouhittuja (saksan)pähkinöitä

0,5 tl suolaa

2,5 dl kylmää vettä

0,5 dl oliiviöljyä

+ ripaus sormisuolaa näkkärin pinnalle.

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja joukkoon kaadetaan nesteet. Massa sekoitetaan tasaiseksi ja levitetään leivinpaperoidulle uunipellille ohueksi kerrokseksi. Päälle rouhaistaan pari kierrosta suolaa myllystä. 

DSC_0093.jpg

Näkkäriä paistetaan 150-asteisen uunin keskitasolla 50-60 minuuttia. Valmis näkkäri alkaa hieman kupristua ja ruskistua reunoilta, ja siemenet tuoksuvat paahteisen kypsiltä. Valmiin näkkärin voi murtaa käsin sopivan kokoisiksi palasiksi, ja tarjoilun jälkeen (jos jotakin jää..) palaset pitää säilyttää ilmatiiviissä rasiassa, jotta rapeus säilyy.

DSC_0100.jpg

Tätä meni siis tarjolle, ja lisäksi juustojen alle valitsin erilaisia voileipäkeksejä sekä ruislastuja.

Erilaisten keksien lisäksi halusin hedelmiä ja hilloja, joita rakastaisin syödä sellaisenaankin. Tuorehedelminä tarjolla on kiiviä ja omenaa ja kuivattuna viikunoita. Hilloina on appelsiinimarmeldia, mustaherukkahyytelöä, lakkakastiketta sekä todella makeaa mustikkasiirappia, joka pieninä annoksina on aivan täydellinen match briejuustolle.

DSC_0094.jpg

Sitten itse illan tähtösiin eli juustoihin!

DSC_0096.jpg

Aivan etualalla on Jukolan Juustolan cheddaria, joka on valmistettu nimenomaan aamulypsystä saadusta maidosta. Toisena edestä lukien on suuri pala Beenster-nimistä goudaa, joka on puolikova ja pehmeän ja hieman pähkinäisen makuinen juusto. Kypsyysaste juustolla on royal, eli vielä voimakkaampia ja kypsempiäkin goudia löytyy. Kolmantena juustona on voimakasta Reblochex-brietä, joka ei ollut iltapalatoverini mieleen mutta josta itse pidin. Mieltymykseni voi tosin johtua siitä, että maistelin juustopuodissa vielä kahta huomattavasti voimakkaampaa brietä, joten niihin verrattuna tämä on erittäin miellyttävä (ja jopa mieto), vaikka maussa selkeä pistävyys onkin. Kaikkein taaimpana on meidän kummankin suosikkimme: Carles Roquefort -sinihomejuusto, joka yksinkertaisesti on mielettömän hyvää! Aura-juustosta ei voi puhua edes samana iltana, vaikka sillekin ehdottomasti on omat käyttökohteensa.

Koska meitä oli kaksi nauttimassa juustotarjottimesta, jokaiselle juustolle oma viini olisi ollut määrällisesti melko hillitön. Päädyin siis valitsemaan kaksi erilaista viiniä, yhden punaisen ja yhden valkoisen, joista punainen oli erityisesti suunniteltu sinihomejuuston kaveriksi ja valkoinen "yleisviiniksi" muiden juustojen kanssa. Ja hyvin ne toimivatkin: erityisesti ranskalainen Pfaff Pinot Gris (2016) -valkoviini oli minun mieleeni, sillä se on hedelmäinen ja sopivasti hapokas taittamaan juustojen rasvaisuutta. Puolikuivana siinä on myös hieman makeutta, joten makeatkaan hillot ja kuivahedelmät eivät riidelleet sen kanssa mitenkään. Punaviiniksi valikoitu pikkupullo (0,375 l) myöskin ranskalaista Ogier Côtes du Rhône Gentilhomme (2015) -viiniä, jossa maistuvat ennen kaikkea marjat. Viinissä sanottiin olevan myös tammea ja mausteisuutta, mutta minun makuaistini ei niitä niinkään erottanut. Hyvä ja helppo, miedonmakuinen punaviini kumminkin, joka ajoi asiansa aivan hyvin. Ehkä voimakkaille juustoille voisi kuitenkin kokeilla vielä voimakkaampaa viiniä? Ensi kerralla noudatan ehkä internetistä lukemaani vinkkiä, että portviinit sopivat voimakkaiden (home)juustojen kaveriksi...

Omiksi suosikkiyhdistelmikseni nousivat tällä kertaa:

  • gouda + appelsiinimarmeladi + ohut voileipäkeksi
  • roquefort + viikuna + ruisnappi
  • brie + mustikkasiirappi + digestivekeksi.

 

Mitä ihanuuksia sinun juustotarjottimeltasi löytyy?