Ruokalehdet pursuavat jo keltaista, ja omissakin ajatuksissa alkaa jo siintää pääsiäinen. Keltainen väri ja raikkaat maut kuuluvat ehdottomasti kevääseen ja pääsiäiseen, joten jo hieman etukäteisesti tein tällaista sitruuna-mascarponetorttua, joka on todella täyteläinen ja maultaan raikkaan pirtsakka piirakka.
Sitruunainen täyte tehdään sekoittamalla mascarponejuustoon sokeria ja sitruunan kuorta ja mehua niin, että syntyy sopivasti balanssissa oleva makean ja kirpeän liitto.
500 g mascarponejuustoa
noin 1 dl sirosokeria
1 sitruunan raastettu kuori
noin 3 rkl sitruunasta puristettua mehua.
Kaikki ainekset siis todella vain sekoitetaan lusikalla keskenään, ja aluksi todella tankealta tuntuva juusto kyllä notkistuu, kun siihen sekoittaa sokerin ja sitruunanmehun. Makua voi terästää myös lorauksessa sitruunalikööriä (Limoncello, Pallini tms.), mutta aidolla sitruunalla saa tietenkin aidon raikkaan ja kirpeän maun.
Ihana täytteen alle tulee muropohja, joka tehdään perinteisesti nyppimällä voi, jauhot ja sokeri ja johon lisätään kananmunan keltuaisia.
4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sirosokeria
100 g voita
3 kananmunan keltuaista.
Valmis pohjataikina on hyvin murumaista, eikä se kulhossa muodosta kiinteää palloa. Sen verran keltuaiset kuitenkin tuovat kosteutta, että taikinan saa sormin paineltua voidellun piirakkavuoan (halk. 28 cm) pohjalle ja reunoille yhtenäiseksi pohjaksi. Osa taikinasta, noin 1/4, jätetään kulhoon ja se ripotellaan täytteen päälle.
Torttua paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes reunat ja pinnan muruseos ovat kullanruskeat. Mascarponetäyte on hyllyvä vielä uunista otettaessa, koska täytteessä ei ole kananmunaa tai muuta hyydyttävää aineosaa. Siksi piirakan tulee antaa jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.
Juustotäyte on parhaimman makuinen kylmänä, joten piirakka kannattaa tarjota jääkaappikylmänä.
Mmm, raikasta ja suussasulavan silkkisen pehmeää! Keittiöni seinällä on juliste, jossa lukee "siellä missä sitruuna, siellä ilo", ja en voisi olla enempää samaa mieltä asiasta!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.