Minä en ole mikään A-luokan lihansyöjä, ja oikeastaan ihan vasta viime vuosina olen oppinut pitämään kokoliharuoista. Edelleen olen hyvin tarkka siitä, että lihan täytyy olla todella pehmeää ja mureaa, sillä kaikki sitkakset ja kinnakkeet ovat ällöttäviä. Tässä on kuitenkin kaksi porsaanliharuokareseptiä, joista pidän kovasti ja joita suorastaan jopa himoitsen toisinaan. Ensimmäinen on jo lukuisista lehdistä ja keittokirjoista tuttu pulled pork eli nyhtöpossu, jossa pidän erityisesti suolaisenmakean barbequekastikkeen ihanan tahmeasta mausta. Toisen reseptin alkuperästä en tiedä, mutta kotonani on tehty tätä jo usean vuoden ajan ja se on aina yhtä herkullista: porsaan sisäfilettä pippurikastikkeessa.

DSC_0085.jpgIMG_1481.jpg

Kumpikin on erittäin helppoa tehdä, sillä uuni hoitaa suurimman osan. Pulled pork vie kuitenkin helppoudessa voiton, sillä siinä tarvitsee ainoastaan maustaa liha (suola, mustapippuri, paprika, halutessaan chilijauhetta), pilkkoa vuokaan lisäksi sipulia ja valkosipulia sekä kaataa päälle barbequekastike.

pulledpork.jpg

Uuni hoitaa työn, mutta se vie aikaa, sillä ruoka saa olla uunissa 125-asteessa noin 4-5 tuntia riippuen hieman lihan määrästä. Minä käytin kilon porsaan lapaa, ja paistoaika oli tasan 5 tuntia. Kuten alla olevasta kuvasta oikeassa reunassa näkyy, liha on niin pehmeää ja mureaa että se lähtee suikaloitumaan aivan itsestään.

DSC_0086.jpg

Pippurikastike vaatii hieman enemmän etukäteisvalmisteluja, mutta ei mitään suureellista kuitenkaan. Ensin ruskistetaan sisäfileestä leikatut lihapalat.

IMG_1466.jpg

Ruskistetut lihat kaadetaan uunipataan, perään heitetään persiljaa ja hippunen suolaa.

IMG_1467.jpg

Sen jälkeen valmistetaan helponhelppo kastike: samalla paistinpannulla (saadaan kaikki lihanpaiston mehut talteen) liuotetaan yksi lihaliemikuutio veteen ja kun lihaliemi on valmista, sekoitetaan joukkoon yksi purkki (250 grammaa) kolmen pippurin tuorejuustoa.

IMG_1472.jpg

Sitten vain kaadetaan kastike lihojen päälle, padalle kansi päälle ja koko komeus uuniin suurin piirtein puoleksitoista tunniksi noin 175 asteeseen.

IMG_1480.jpg

Voisin syödä pelkkää pippurikastiketta sellaisenaan, koska se on niiiiin täynnä ihanaa makua! Olen kuitenkin sivistynyt ihminen, joten ei minun sovi hörppiä kastiketta pillillä, vaan pippurikastikkeen kanssa ehdoton lisäke on perinteinen perunamuussi. Pulled pork on monipuolisempi, koska sen kanssa maistuu niin uuniperuna kuin pastakin, mutta erityisen hyvää se on sämpylän välissä. Nam.

Jotta homma ei kuitenkaan mene aivan man versus food -ohjelman tapaiseksi lihansyönniksi, kummankin ruoan seuraksi kelpaa mainiosti kaunis ja värikäs salaatti esimerkiksi seuraavanlaiseen tapaan.

salaatti.jpg

Ihania, tuhteja ja makukylläisiä ruokahetkiä kaikille! :)