Pääsiäinen on tänä vuonna niin myöhään, etten millään jaksa odottaa sinne saakka pääsiäisleipomuksineni. Ja illalla minulla on sopivasti vapaamuotoinen ja rento tapaaminen kollegoideni kanssa, ja kestit järjestetään nyyttäriperiaatteella. Siispä vien illanviettoon gluteenitonta sitruuna-manteli-ricottapiirakkaa. Melkoisen pitkä nimihirviö kaikkine etumääritteineen, mutta leivonnainen itsessään ei todellakaan ole mikään hirviö, vaan hyvin lempeä ja ystävällismielinen sekä tekemisen helppoudeltaan että maultaan.

DSC_0210.jpg

Ohje on Kodin kuvalehden tekijöiden Gluteenittomat herkut -lehdestä, ja se tuli minua äskettäin sattumalla vastaan lehteä uudemman kerran selatessani. Joskus alkuvuodesta, kun olen ostanut lehden, en ole kiinnittänyt ohjeeseen mitään huomiota, mutta nyt se on juuri keväisen ajankohtainen.

Katsokaa nyt tätä keltaisuutta, joka vähintään kilpailee rinnan auringon kanssa! Lautasella on sulatettua voita, johon on sekoitettu raastettua sitruunankuorta sekä sitruunanmehua, ja tämän seoksen tekemisestä koko leipominen alkaa.

DSC_0188.jpg

Sen jälkeen vaahdotetaan puhtaassa kulhossa kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Vaahtoon sekoitetaan ensin keskenään sekoitetut mantelijauhot, perunajauhot sekä leivinjauhe. Sen jälkeen joukkoon lisätään ricottaa ja voisula-sitruunaseos. Jauhot minä sekoitin taikinaan pelkästään nuolijaa käyttäen, mutta ricotta on sen verran kiinteää tuorejuustoa, että sen sekoittamiseen käytin sähkövatkaimen sekoitustoimintoa. En halua juustoylläreitä piiraaseeni...

Valmis taikina levitetään korkeareunaiselle uunipellille, ja tätä tulee muuten aivan täysi pellillinen!

DSC_0191.jpg

Taikina on mantelijauhon takia melko karkearakenteisen tuntuista, mutta sitä ei kannata säikähtää. Pelti menee 175-asteisen uunin keskitasolle noin 25 minuutiksi, jonka jälkeen se on edelleen pinnalta hieman kostea mutta kuitenkin väriä saanut ja irtoaa reunoista.

Sillä välin, kun piirakka paistuu, on juuri sopivasti aikaa pestä sähkövatkaimen terät ja vatkata piirakan päälle tuleva marenki. Kananmunan valkuaisia vatkataan ensin yksinään, ja kun ne ovat muodostaneet jämäkkää, valkoista vaahtoa, niiden joukkoon lisätään sirosokeria muutamassa erässä koko ajan voimakkaasti vatkaten.

Marenki on valmista, kun se on niin jämäkkää, että se pysyy kulhossa jopa ylösalaisin käännettäessä. – Hyvin pysyy!

DSC_0192.jpg

Marengin voi laittaa valmiiksi pursotinpussiin (tai sen voi myös huolettomasti lusikoida piirakan päälle), koska se on tarkoitus laittaa piirakan päälle välittömästi sen tultua uunista. 

DSC_0196.jpg

Samoin pinnalle ripotellaan mantelilastuja.

DSC_0199.jpg

Koko piirakan pinnan voisi halutessaan kuorruttaa ohuesti marengilla, mutta minä halusin vain hieman makeita sattumia sinne tänne. Koko piirakan pinnalle sen sijaan ripottelin mantelilastuja, jotka saavat ihanan paahtuneen värin ja maun, kun piirakka laitetaan vielä hetkeksi takaisin uuniin. Lämpötilan voi nostaa hetkeksi 225 asteeseen ja uunin ylälämmön laittaa päälle. Kannattaa koko ajan vahtia uunin lähettyvillä, ettei lopputuloksena ole mustia ja palaneita marenkeja! Noin 3–6 minuuttia uunin kuumuudesta riippuen on sopiva aika.

DSC_0203.jpg

Piirakka saa jäähtyä pellillä huoneenlämpöiseksi ennen paloittelua. Yhdestä pellillisestä tulee 25–30 palaa, ja leikkaamiseen sopii parhaiten pitkä- ja ohutteräinen veitsi, jota voi puhdistaa aika ajoin leikkaamisen lomassa. Näin veitseen tarttuneet muruset eivät sotke seuraavia paloja.

DSC_0205.jpg

Ricotta ja voi tekevät piirakasta todella mehevän, ja mantelijauhon karkeus antaa mukavan suutuntuman. Ainakin samana päivänä paistamisen jälkeen sitruunan ja mantelin maut ovat todella tasapainoiset ja jopa lempeät, ja itse saattaisinkin lisätä joko hieman enemmän sitruunaa tai vaikka muutaman tipan karvasmanteliaromia.

En kuitenkaan tällä kertaa tehnyt kumpaakaan, mutta marenkia jäi hieman yli ja pääsiäistipu muni juuri sopivasti herttaisen pastellisia munia, joten koristelin piirakan niillä ja nautiskelin kevätauringon lämmössä.

DSC_0207.jpg

Nam! Keväistä, raikasta ja samalla kuitenkin täyteläistä :) Ja kun usein gluteenittomia leivonnaisia moititaan kuiviksi, tästä ei todellakaan uskoisi, että leivonnainen on gluteeniton, ellei asiaa tiedä.

DSC_0212.jpg

Sitruunan aromi saattaa hieman voimistua piirakan tekeytyessä yön yli (jos vain jää yhtään huomiseksi...), joten odotan innolla myös huomista maistelukokemusta... Herkullista ja keväistä viikonloppua sääennusteiden lumisateista huolimatta!

Sitruuna-manteli-ricottapiirakka

250 g laktoositonta voita

3 sitruunan kuori

1 dl sitruunan mehua

5 kananmunaa

2,5 dl sirosokeria

7 dl mantelijauhoa

1,5 dl perunajauhoa

2 tl leivinjauhetta

500 g ricottaa (ricottaa ei käsittääkseni ole laktoosittomana)

Marenki:

2 kananmunan valkuaista

1 dl sirosokeria

+ päälle mantelilastuja