Omenaviikon lisäksi tällä viikolla vietetään leipäviikkoa, ja miksipä tällaisiin helppoihin hiivaleipäsarviin ei kävisi täytteeksi vaikka omena ja pähkinärouhe. Näissä suolaisissa, välimerellisissä versioissa maistuu kuitenkin tällä kertaa aurinkokuivatut tomaatit, yrtit sekä juusto.

DSC_0181.jpg

Sarvet ovat nopeita ja helppoja leipoa, joten näistä voi näppärästi tehdä vaikka suolaisen lämpimäisen lauantain brunssille. Jos käytössä on yleiskone, sen kannattaa antaa hoitaa kaikki työ: Ensin nypitään keskenään 200 grammaa voita ja 7,5 desilitraa puolikarkeita vehnäjauhoja – senkin vaiheen kone hoitaa käden käänteessä ja lopputulos on mantelijauhomaisen tasainen.

DSC_0170.jpg

Toisessa kulhossa lämmitetään 2,5 desilitraa maitoa, johon murennetaan 25 grammaa tuorehiivaa. Maito-hiivaseos kaadetaan jauhojen sekaan ja sekaan laitetaan myös puoli teelusikallista suolaa, ja jälleen annetaan koneen pyörähtää muutama kierros. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan riittää, että se on sekoitettu tasaiseksi.

Tässä vaiheessa ei niin nälkäinen leipuri antaa taikinan kohota 15–20 minuuttia ja nälkäinen tai muuten kiireinen leipuri ryhtyy suoraan leipomaan. Taikinasta vaivataan käsin ilmakuplat pois, ja se jaetaan kolmeen yhtä suureen osaan. Kukin osa kaulitaan pyöreäksi, halkaisijaltaan noin 30-senttiseksi letuksi.

DSC_0173.jpg

Lettu jaetaan esim. pitsaleikkurilla tai taikinapyörällä 6–8 viipaleeseen riippuen, kuinka suuria tai pieniä sarvia haluaa. Viipaleiden päälle laitetaan halutessaan täytettä, ja siinä kohdin maltti on valttia; täytettä mahtuu ihan miniminivähän! Minä laitoin sarviin aurinkokuivatun tomaatin viipaleita, kuivattuja yrttejä (oregano, basilika, rakuuna) sekä Mustaleima-emmentalia.

DSC_0175.jpg

Sarvet rullataan leveästä päästä aloittaen ja asetellaan pellille niin, että saumakohta jää leivinpaperia vasten. Rullan päitä voi hieman taivuttaa toisiaan kohti, jotta sarven muoto tulee esiin. Pinta voidellaan kananmunalla ja päälle ripotellaan hieman lisää juustoraastetta.

DSC_0176.jpg

Uunin lämpötila saa olla 225 astetta ja pelti vähintään uunin puolivälissä, jotta sarvien pinnasta tulee ihanan ruskea eivätkä ne ehdi kuivua sisältä. Aikaa paistaminen vie noin 10 minuuttia.

DSC_0178.jpg

Parhailta sarvet maistuvat tuoreena ja hieman jäähtyneinä (tomaatit ovat suoraan uunista otettuna tulikuumia!), mutta niitä voi myös pakastaa. Pakkasessa sarvet säilyvät noin kolme kuukautta, ja ne maistuvat aivan yhtä hyvältä pakkasesta otettuina, kunhan niitä lämmittää hieman vaikka mikrossa.