Pikkujoulukausi on kiihkeimmillään, ja jos kekkerit päättää järjestää itse, sinne saa valita juuri sellaiset tarjottavat kuin haluaa. Ja nämä gluteenittomat kinuski-suklaaruudut ovat ehdottomasti sellaisia, että haluan tarjota niitä pikkujouluissa ja syödä niitä myös itse! Kuvat näistä herkuista vilahtivat jo ensimmäisessä joulutorttupostauksessa, mutta haluan ehdottomasti jakaa myös reseptin näihin suussasulaviin ihanuuksiin.

20171105-085415.jpg

Pohjasta tehdään kaurainen, jotta siitä tulee rapea ja maukas.

150 g voita

0,5 dl sokeria

1 kananmuna

1 dl gluteenitonta kaurajauhoa

1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

1,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

muutama pisara vanilja-aromia.

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkataan vaaleaksi vaahdoksi, johon vatkataan kananmuna ja vanilja-aromi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja sekoitetaan voi-sokerivaahtoon. Taikina saa jähmettyä kelmuun käärittynä jääkaapissa noin puoli tuntia, jonka jälkeen se kaulitaan gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen noin 25x35-senttiseksi levyksi leivinpaperin päälle.

Pohjaa paistetaan 200 asteessa noin 10 minuuttia tai niin kauan, että reunat ja pinta alkavat olla kauniin ruskeat ja tuoksu on kypsän viljainen.

Paistuneen ja jäähtyneen pohjan päälle tehdään kinuski keittämällä samassa suhteessa kermaa ja fariinisokeria kattilassa niin kauan, että seos muuttuu paksuksi ja kiiltäväksi. Aikaa keittäminen vie noin 15 minuuttia, ja seosta kannattaa hämmennellä välillä. Valmis kinuski viimeistellään ripauksella suolaa.

Helppo herkkukinuski

2 dl laktoositonta vispikermaa

2 dl fariinisokeria

ripaus suolaa.

Jos ruuduista haluaisi trendikkäästi suolakinuski-suklaaruutuja, kaurapohjan päälle levitetyn kinuskikerroksen ylle voisi ripotella kevyesti sormisuolarakeita. Tällöin suolahipene kannattaa jättää kinuskin seasta kuitenkin pois.

20140618-192155.jpg

Kun kinuski on levitetty koko pohjan päälle, aletaan sulattaa suklaata. Suklaan gluteenittomuus kannattaa tarkistaa pakkauksesta ja noudattaa oman ruokavalion mukaisia tuotemerkintöjä. Näissä ruuduissa on käytetty Fazerin taloussuklaata (200 g), joka ei ole siinä mielessä gluteeniton, että se "saattaa sisältää vehnää". Jos olet keliaakikko tai pahasti vilja-allerginen, valitse luontaisesti gluteeniton suklaa, jota löytyy esimerkiksi Pandalta. 

Suklaa sulatetaan joko vesihauteessa tai mikrossa koko ajan sekoitellen, jotta se ei pääse palamaan. Sulaan suklaaseen ei lisätä mitään, vaan se kaadetaan sellaisenaan kinuskin päälle ja levitetään lastalla tai veitsellä varovasti tasaiseksi.

20140618-202929.jpg

Sen jälkeen levyn annetaan jähmettyä jääkaapissa. Ennen ruuduiksi leikkaamista levy on kuitenkin hyvä ottaa hetkeksi jääkaapista takaisin huoneenlämpöön, jotta suklaa ei lohkeile holtittomasti leikattaessa.

Levy leikataan halutunkokoisiksi ruuduiksi ja asetetaan tarjolle - elleivät palat katoa jo ennen sitä parempiin suihin...

20171105-085426.jpg

Erityisen jouluisia ruuduista saa, jos tuunaa kinuskin tujauksella kanelia. Toiseen käteen mukillinen höyryävää glögiä ja toiseen makea suklaaruutu, eikä joulutunnelmasta voi erehtyä!