Minä en pidä puolukoista. Ne ovat kirpeitä ja karvaita ja kitkeriä, ja vetävät koko naaman irvistykseen, kun niitä yrittää syödä. Ainoastaan runsaaseen (lue: kourallinen puolukoita, tölkillinen kondenssikinuskia) kinuskikastikkeeseen upotettuna puolukat maistuvat sopivan makoisilta. Ja, noh, täytyy myöntää, myös tässä jälkiruuassa tai välipalassa - miten kukakin haluaa määritellä - puolukka esiintyy edukseen.

Ensin keitetään tavallinen vispipuuro. Vaikka sanoinkin, etten ole puolukoiden ystävä, olen kuitenkin sitä mieltä, että vispipuurossa kuuluu olla oikeita marjoja kuorineen ja siemenineen, eli siivilä pysyköön kaapissaan ja muutkin pelkästä mehusta keitetyt puurot kattiloissaan.

5 dl puolukoita,

n. 8 dl vettä ja

0,5 dl sokeria (tai enemmän, jos puolukat tavallistakin kirpeämpiä!)

keitellään noin vartin verran, jotta marjat alkavat hajota. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa puuron makeus ja lisätä tarvittaessa sokeria. Joskus olen korvannut osan vedestä kotitekoisella mansikkamehulla, joka myös antaa kivaa makeutta. Seuraavaksi joka tapauksessa lisätään noin 1,5 dl mannasuurimoita, jotka tulee vatkata kiehuvaan nesteeseen voimakkaasti! Paras työkalu on kunnon vispilä, koska puuhaarukalla hämmentäessä jää usein paakkuja. Mannasuurimoita kypsennetään noin 10 minuuttia, jonka jälkeen puuro kannattaa siirtää toiseen astiaan jäähtymään.

Jäähtynyt puuro vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi, pinkiksi vaahdoksi. Jos haluaa välipalamaisempaa ja terveellisempää, vispipuuro kannattaa syödä tällaisenaan. Hieman vain sokeria ja kylmää maitoa kyytipojaksi, ja ihanan syksyinen jugurttien, rahkojen ja kiisseleiden vaihtoehto on valmis :)

20140427_144952-normal.jpg

Minä en kuitenkaan halua jäädä vielä tähän, vaan kuvaan astelee vaahtoutuva vaniljakastike! En tiedä, mistä nimi hämmästyshuttu tulee, mutta opin reseptin äidiltäni, joten ehkä se on joku savolainen perinnejuttu... Eli vaahdotetaan 2 dl vaniljakastiketta ja sekoitetaan vispipuuroon. On kuulemma sellainenkin ohje, jossa vaniljakastike sekoitetaan vain puolikkaaseen annokseen vispipuuroa, mutta se kuulostaa jo aika ätkylältä! Jokainen toki oman makunsa mukaan :)

Näin perusluonteeltaan kirpsakoista ja ärpäkänpunaisista puolukoista saadaan aikaan hempeän vaaleanpunaista, suussasulavan pehmeää ja makean raikasta jälkiruokaa :)

20140427_144920-normal.jpg

Nyt minäkin voin upottaa lusikkani puolukoihin irvistelmättä!

PS. Vispipuuro olisi varmasti taivaallisen hyvää herukoista ja jopa luksusmaista vadelmista ja mustikoista! Karviaisistakin tulisi varmasti hyvää...