Kaikki lomat loppuvat aikanaan, ja niin myös minun Amerikan retkeni. Seinäkello tikittää iltapäivää, mutta sisäinen kelloni nukkuu vielä rauhassa aamun viimeisiä unitunteja, ja muutenkin tunnun vielä leijailevan jossain mantereiden välisten pilvien päällä. Yritän kuitenkin hieman summata matkani ensimmäistä osaa New Yorkissa, jossa ruoassa tuntui olevan vaikutteita kaikkialta maailmasta.

Vallitseva trendi tuntui ruoan alkuperästä riippumatta olevan se, että annos napataan kahvilasta tai ravintolasta mukaan sen sijaan, että istuttaisiin rauhassa alas ja nautiskeltaisiin kauniisti katetussa pöydässä kauniisti aseteltuja annoksia. Ei aina niin esteettistä, mutta kieltämättä näppärää ja nopeaa. Esimerkiksi Etelä-Amerikasta tulevat, suolaiset ja makeat empanadat olivat kerrassaan herkullisia ja todella käteviä napata pienistä kioskeista esimerkiksi lounaaksi.

NYC1.jpg

Rapean ja lehtevän voitaikinan sisään on leivottu esimerkiksi mausteista, revittyä naudanlihaa tai pinaattia ja portobellosieniä. Makeissa versioissa oli esimerkiksi nutellaa, omenoita ja karpaloa. Erityisesti nutellaversio oli niiin herkullinen, että taidan joskus yrittää tehdä itsekin! Tai sitten lähden matkalle Etelä-Amerikkaan etsimään originelliä versiota... ;)

Myös erilaiset salaatit olivat monessa paikassa take away -tuotteita, ja mikä onkaan parempaa kuin nautiskella raikasta salaattia esimerkiksi Times Squarella ja katsella ihmisvilinää.

NYC3.jpg

Myöskään hedelmäsalaatti piknikeväänä Central Parkissa ei ollut ollenkaan hullumpi juttu... Hedelmien tuoreus ja maun voimakkuus jaksoi yllättää kerta toisensa jälkeen, ja aloin jo pohtia, lähetetäänkö tänne pohjolaan vain kaikkein vähäpätöisimmät yksilöt...

NYC7.jpg

Piknikillä maistui myös helposti käsin syötävät makeat herkut, kuten yltiösuklaiset kolmen suklaan pikkuleivät ja tuoreella inkiväärillä maustetut cookiet. Inkivääri sopi tahmeansitkeään keksiin kuin nenä päähän, vaikka aluksi maku tuntui hieman jouluiselta suomalaiseen suuhun.

NYC8.jpg

Muita makeita leivonnaisia, joita myytiin lähes jokaisessa kahvilassa ja konditoriassa, olivat muun muassa skonssit, macaron-leivokset sekä erilaiset kuppikakut ja muffinsit. Ehkä parhaiten on jäänyt mieleen erään iltapäivän tee- ja kahvihetki, kun jalkamme kaipasivat kipeästi istumista, mutta kahvilan työntekijä iloisesti hymyillen pakkasi juomamme pahvimukeihin ja leivonnaisemme paperipusseihin ja toivotti mukavaa päivänjatkoa. Oli siis lähdettävä kävelemään eteenpäin, ja löysimmekin (onneksi!) pian ihanan puiston aivan 9/11 -muistomerkkien kupeesta, ja nautiskelimme kvinoaskonssin ja banaani-viikunamuffinssin auringonpaisteessa, hassunnäköisen suihkulähteen äärellä. All well that ends well!

NYC2.jpg

Leivonnaisten lisäksi amerikkalaiset tuntuvan rakastavan jäätelöä. Jäädytettyä jugurttia, puikko- ja tikkujäätelöitä, Ben&Jerry's -jäätelöitä, italialaisvaikutteisia gelatoja ja muita variaatioita löytyi joka paikasta. Ja me valitsimme tietenkin juuri sen jäätelökioskin, joka sijaitsi aivan Times Squaren keskellä, ja kirsikkasundayn hintakin oli sen mukainen. Mutta kerrankos sitä matkallaan maksaa jäätelöstä kymmenen dollaria!

NYC10.jpg

Välillä täytyi kuitenkin saada istua alas perinteiseen tapaan ja nauttia tarjoilijan huolehdinnasta. Valitsimme matkakumppanini kanssa sellaisia ravintoloita, jotka eivät kuulu ylikansallisiin ketjuihin ja/tai joita ei ole Suomessa, ja se kyllä kannatti. Löysimme monia uusia tuttavuuksia, joista itselleni yksi parhaiten mieleen jäänyt on tonnikalawrap, johon oli haettu makumaailmaa Aasiasta ja sushista.

NYC9.jpg

Vehnätortilla on värjätty pinaatilla, ja täytteinä on raakaa tonnikalaa, herkullisen kypsää ja maukasta avokadoa, porkkanaa, kurkkua, retikkaa (watermelon redish) ja wasabilla maustettua majoneesia. Juuri täydellisen raikas lounas kuumaan kesäpäivään :)

Ja jälkiruoaksi luonnollisesti juustokakkua newyorkilaiseen tapaan...

NYC5.jpg

Tässä juustokakussa ei ollut pohjaa lainkaan, mitä jäin hieman kaipaamaan, mutta kakun rakenne oli uskomattoman samettinen. Pala näyttää ensivilkaisulla pieneltä, mutta se on niin täyteläistä ja makeaa, että en olisi jaksanut syödä yhtään enempää. Juustokakku kuvaa ruokanäkökulmasta matkaani ehkä parhaiten, sillä tämä oli vasta ensimmäinen kokeiluni useasta. Matka nimittäin jatkuu New Yorkista etelään, mutta siinä hieman myöhemmin lisää... Nyt taidan tarvita päiväunet :)