20170217-175316.jpg

Joskus leipoessa suunnitelmat muuttuvat matkan varrella, ja ainakin tällä kertaa neliskanttisen brownievuoan puuttuminen osoittautui onnekaaksi sattumaksi, jonka ansiosta syntyi suklaistakin suklaisempi suolakinuski-suklaakakku.

Kakkua varten tarvitaan purkillinen kinuskiksi keitettyä kondenssimaitoa sekä

200 g voita

200 g taloussuklaata

4 kananmunaa

3 dl fariinisokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 dl tummaa kaakaojauhetta

+ ripaus karkeaa suolaa.

Voi sulatetaan kattilassa, ja joukkoon lisätään pilkottu suklaa, jotta suklaasta ja voista syntyy ihanan kiiltävä, tummanruskea ja juokseva sekoitus. 

20170217-173945.jpg

Kun suklaaseos on valmis, leivontakulhoon mitataan 4 kananmunaa, fariinisokeri sekä noin 2/3 kondenssikinuskista.

20170217-174153.jpg

Ainekset vatkataan sähkövatkaimella tasaiseksi, vaaleanruskeaksi seokseksi, mutta kuohkeaksi vaahdoksi aineksia ei ole tarkotus vatkata, koska valmiin kakun rakenne on tarkoitus olla mutakakkumaisen ja browniemaisen tiivis ja kiinteä.

Kun fariinisokeri on sekoittunut kinuskiin ja muniin, joukkoon kaadetaan voi-suklaaseos ja lisätään lopuksi vehnäjauhot ja kaakaojauhe siivilän läpi. Taikinaa sekoitetaan vain sen verran, että ainekset ovat sekaisin.

Paksu, suklainen, kiiltävä taikina kaadetaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Mikäli leivonnaisesta haluaa brownien eikä kakun, vuoka voi olla hieman isompi, esimerkiksi 23x23-senttinen kantikas vuoka.

20170217-175055.jpg

Kun puolet taikinasta on vuoassa, loppu taikina saa jäädä odottamaan hetkeksi. Sitten purkkiin odottamaan jääneeseen kinuskiin sekoitetaan muutama ripaus karkeaa suolaa, ja kinuskista puolet lusikoidaan kakkutaikinan päälle. Sen jälkeen lopulla taikinalla peitetään kinuskiraidat tai -täplät, ja lopuksi kakun päälle tulee vielä toinen annos suolattua kinuskia, jolloin se näyttää postauksen ensimmäisen kuvan kaltaiselta. Koko komeuden voi vielä kruunata muutamalla rouhaisulla suolaa, mutta se ei tietenkään ole välttämätöntä.

Browniena paistoaika on 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia uunin keskitasolla, mutta korkeana kakkuna taikina vaatii pidemmän paistoajan, ja keskeltä valuva mutta reunoilta kiinteä lopputulos syntyy, kun kakkua paistaa ensin 35 minuuttia 175 asteessa uunin alimmalla tasolla ja sen jälkeen pitää vielä 10 minuuttia uunissa virran sammuttamisen jälkeen.

Kakun täytyy jäähtyä täysin ennen vuoasta irroittamista, jotta se pysyy kasassa. Kakku on silti sisältä ihanan valuvaa ja supersuklaista ja -mehevää, ja päällimmäinen kinuskikerros on imeytynyt kakkuun. Kakun sisältä sen sijaan löytyy selkeästi erottuvia kinuskisattumia, joissa on pieni aavistus suolaisuuden tuntua.

20170217-211043.jpg