En ole mikään ansioitunut leipäleipuri, mutta tässä on yksi leipä, jota ilman ei tule joulua. Tosin enää jouluna tätä ei jaksa syödä, koska on niin monia muitakin herkkuja tarjolla, ja siksi juuri oikea hetki leivän leivontaan on näin marraskuussa... Aiempina vuosina olen panostanut lähinnä syömäpuoleen, mutta tänä vuonna halusin oppia myös tekoprosessin.

IMG_1099.jpg

Ohje juuri täydelliseen mallasleipään löytyy äitini punaisesta X-files-kansiosta, johon on koottu kaikki parhaat resepti: the best of the best of the best.

IMG_1079.jpg

Parhauden lisäksi resepti on myös erittäin helppo, ja jos kolmen leivän tekeminen tuntuu liian isolta määrältä, ohje on helposti kolmella jaollinen.

1 l piimää lämmitetään kädenlämpöiseksi, ja siihen sekoitetaan

75 g hiivaa

1 rkl suolaa

3 dl (+halutessaan 1 dl ekstraa) tummaa siirappia

3 dl kaljamallasta ja

3 dl kauraleseitä.

IMG_1086.jpg

Mallas on todella nimenomaan karkeaa kaljamallasta eikä leipämallasta, ja se antaa leivälle kerrassaan ihanan tuoksun ja maun mutta se myös vaatii aikaa pehmentyäkseen.

IMG_1082.jpg

Lopuksi taikinaan sekoitetaan 10 dl vehnäjauhoja.

IMG_1083.jpg

Taikina saa jäädä löysäksi, mutta toki jauhon määrää voi hieman vähentää tai lisätä tarpeen mukaan. Meillä 10 desiä oli tällä kertaa juuri sopiva määrä.

Taikina on nyt valmis, ja se saa kohota tunnin. Kulho kannattaa peittää kelmulla, jotta taikina ei tulvi yli laidan eikä toisaalta sotke keittiöpyyhettä. Tunnin kohoamisen taikina on paisunut melkoisesti :)

IMG_1088.jpg

Hieno turpoaminen täytyy kuitenkin pilata poistamalla kelmu ja sekoittamalla taikina tasaiseksi, jotta sen saa kaadettua voideltuihin vuokiin. Tästä annoksesta tulee kolme kappaletta 26 cm pitkiä leipävuokia.

IMG_1091.jpg

Taikina saa kohota vielä toistamiseen tässä vaiheessa. Toki jos haluaa nopeuttaa leipomista, leivät voi kohottaa ainoastaan tässä vaiheessa vuoissaan. Tarkoitus oli kohottaa leipiä vielä toinen tunti, mutta jo 45 minuutin jälkeen ne olivat niin kohonneet, että oli pakko laittaa uuniin.

IMG_1093.jpg

Leivät menivät uunin alimmalle tasolle 160 asteeseen. Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen otin leivät ensimmäisen kerran uunista, ja ne olivat saaneet jo mukavasti väriä...

IMG_1095.jpg

... jotta pinnasta kuitenkin tulisi vielä parempi, voitelin leipien pinnat 1:1 siirappi-vesiseoksella.

IMG_1096.jpg

Siirappi antoi mukavasti kiiltoa ja leivät menivät takaisin paistumaan. Toistin siirappikäsittelyn taas puolen tunnin kuluttua, ja pinta oli jälleen tummempi ja kiiltävämpi.

IMG_1097.jpg

Kokonaispaistoaika oli 1 tunti ja 45 minuuttia, minkä jälkeen leivät olivat pinnaltaan kauniita, irtosivat reunoista ja tuntuivat kopauteltaessa kumisevilta.

IMG_1098.jpg

Kumosin leivät puualustalle jäähtymään, ja siinä ne odottavat edelleen.

IMG_1100.jpg

Koska maltaiden maku vain paranee seisoessaan, pakkaan jäähtyneet leivät folioon ja muovipussiin ja laitan jääkaappiin odottamaan. Odotus palkitaan ensi viikonloppuna, kun on pikkujoulut ja makean siirappiset leivät pääsevät osaksi pieniä suolaisia suupaloja ;)

IMG_1099.jpg

Ainakin yksi leipä menee myös pakkaseen, josta sen voi sulattaa sopivalla hetkellä. Päälle vain suolaista voita ja viipale juustoa; suolaisen ja makean täydellinen liitto on valmis :)