Aurinko paistaa ja lasitetulla parvekkella on niin lämmin, että hetkellisesti tuntuu ihan kesältä! Ja koska ensi viikon sääennuste näyttää taas jo paljon kylmemmältä ja sateisemmalta, ei voi aikailla, vaan kesäleivontaan täytyy tarttua heti. Siispä tein tällaisia kirkasvärisiä ja iloisia kesäkimaraleivonnaisia, joissa on voitaikinapohja ja runsaasti marjoja ja hedelmiä.

DSC_0295.jpg

Leivonnaisten pohjana ovat valmiit voitaikinalevyt, jotka paistetaan ensin ja täytetään jäähtyneinä. Kun voitaikinalevy on sulanut huoneenlämmössä, siihen vedetään veitsellä viillot joka sivulle noin sentin päähän reunasta. Veitseä ei tarvitse eikä saa viiltää taikinan läpi, koska reunoja ei ole tarkoitus irrottaa, vaan kevyt painallus riittää.

DSC_0285.jpg

Reunat voidellaan kananmunalla ja pohjat laitetaan 225-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi paistumaan. 

DSC_0286.jpg

Kun leivonnainen on reunoilta kauniin ruskea ja se on kohonnut ja lehtevän ja kevyen tuntuinen, se on valmis. Veitsen viilloilla erotettu keskiosa painellaan esimerkiksi haarukkaa apuna käyttäen alas, jotta täytteille syntyy "kolo" keskelle.

DSC_0288.jpg

Jäähtymisajan voi käyttää vaikka sopivien täytteiden valkkaamiseen ja pilkkomiseen. Ja minusta tässä olisi ideaa vaikka illanistujaisten tai kestien yhdeksi ohjelmanumeroksi, kun jokainen saisi täytebuffetista valkata mieleisensä ja täyttää etukäteen tehdyn pohjan haluamallaan tavalla.

Näissä kesäisissä marjaleivonnaisissa on mansikoita, pensasmustikoita, papaijaa ja passionhedelmää sekä vaniljanmakuista Skyr-rahkaa samaan tapaan raitana kuin viinereissä vaniljakreemiä.

DSC_0292.jpg

Täytteissä vain luovuus on rajana – kiivi, päärynä, banaani, vadelmat, kirsikat, herukat käyvät takuuvarmasti ja ovat niin täynnä väriä, että leivonnaisista saa todella kauniita ja näyttäviä!

DSC_0291.jpg

Rahka pohjalla on mukavan kiinteää verrattuna esimerkiksi höttöiseen kermavaahtoon, ja vaniljan maku Skyr-rahkassa on minun makuuni todella herkullinen. Rahka antaa myös hyvän alustan, johon voi tökkiä marjoja ja hedelmiä eri tavoin pilkottuna ja eri suuntiin osoittamaan. Päälle voisi sirotella vielä halutessaan tomusokeria, mutta koska nyt takaa-ajatuksena on kaikki kesän värit, en halunnut himmentää niitä yhtään. Eläköön aurinko!