Kirjoitin noin viikko sitten (http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2015/09/miksi-sinulla-on-pyykkiteline-keittiossa-vaikka-ei-ole-edes-pyykkipaiva) kasvispastakastikkeesta, jota testattiin veljeni kasvisruokakokeilun vuoksi. Sen jälkeen olen itsekin kiinnittänyt enemmän huomiota syömisiini ja ilokseni huomasin, että syön itse asiassa todella paljon kasvisruokaa. Tässä on muutama syksyinen esimerkki ruoista, jotka ovat täysin kasvispohjaisia ja erittäin herkullisia, täyttäviä - ja myös edullisia ja siksi arkiruoiksi sopivia.

Löysin suurensuuren (...) suppilovahverosaaliin, joten niistä tuli sienirisottoa. Okei, vähän otin myös kantarelleja jatkeeksi...

DSC_0151.jpg

Sienirisotto

3 dl risottoriisiä (esim. Arborio)

1 sipuli

puolikkaan sitruunan mehu

> 1 litra lihalientä

muutama oksa timjamia

noin 2,5 dl esikäsiteltyjä sieniä (kantarelleja ja suppilovahveroita)

mustapippuria

nokare voita

DSC_0152.jpg

Risottoon liittyy jostain syystä paljon mystiikkaa ja ennakkoluuloja, että se olisi jotenkin mahdottoman vaikeaa valmistaa. Toki se vaatii jatkuvaa sekoittamista, eli samalla ei oikein voi tehdä muuta, mutta muuten risotto on helposti muunneltava ruokalaji niin arkeen kuin juhlaan :)

Vaihekohtainen sienirisoton ohje löytyy muun muassa tästä postauksesta http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/10/siiderissa-sukeltaneita-suppilovahveroita, mutta koska nyt tosiaan kyseessä on arkiruoka, jätin siiderin (tai vielä tyypillisemmin viinin) pois ja korvasin sen osittain sitruunanmehulla ja pääosin lihaliemellä. Toimii niinkin!

Toinen syksyn antimia hyödyntävä oma all time favouriteni on borssikeitto, jota terästin tällä kertaa sinihomejuustolla. 

borsh.jpg

Pääraaka-aineina tietenkin ihanaa punajuurta ja kaalia, ja niiden lisäksi hieman sipulia, valkosipulia, porkkanaa ja tomaattipyrettä. Liemen pohjaksi sopii kasvisliemi, ja mausteiksi ei oikeastaan tarvita muuta kuin kokonaisia mustapippureita ja laakerinlehti. Yksinkertaista ja helppoa. Jonkinlaisen monitoimikone tai raastin helpottaa kuitenkin hommaa huomattavasti, jotta koko keittiö ei ole täynnä raastetta ja kokkaajan kädet kuoliossa ;)

Summa summarum, en ole kasvissyöjä tai tuputa sellaista ideologiaa kellekään mutta voin todeta, että kasvisruoka ei ole mikään kompromissiratkaisu tai jostain luopumista, vaan päinvastoin täysipainoista ja todella herkullista ruokaa. Mikä on sinun kasvissuosikkisi? :)