Vuoteen 2014 on mahtunut paljon kaikenlaista, mainittakoon muun muassa valmistuminen, ensiaskeleet oman alan työelämässä sekä kolme muuttoa eli neljällä paikkakunnalla asuminen. Vuosi teki tilaa seuraajalleen, ja omalle kohdalleni toivoisin ennen kaikkea pysyvyyttä ainaisen muutoksen (ja muuttamisen) sijaan. Muutos ja uudet tuulet sopivat kuitenkin leivontafilosofiaani, joten kokeilimme äitini kanssa kahta uutta reseptiä uudenvuoden pöytään.

Ensimmäinen kokeilu on appelsiininen kookoskakku, jonka reseptin alkuperästä en ole aivan varma... Jostakin mummoni aikakauslehden reseptiosiosta se löytyi joulun alla.

Appelsiininen kookoskakku

4 munaa

1,5 dl sirosokeria

1dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

(+ kakun kostutukseen 1 dl maitoa + vaniljatanko TAI vaniljasokeria)

 

1 prk vaniljatuorejuustoa

2 dl vispikermaa

1 dl tomusokeria

1 rkl appelsiinin kuorta

3 rkl appelsiinin mehua

3 liivatelehteä

 

400 g kookosmaitoa

3 rkl maissitärkkelystä

1,5 dl tomusokeria

1 prk maustamatonta tuorejuustoa

 

Ensin tehdään tavallinen täytekakkupohja 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Paistetun pohjan annoin vetäytyä pari tuntia ennen leikkaamista ja täyttämistä. Kakkupohjan kanssa yhtä aikaa kuumensin kattilassa noin desilitran kevytmaitoa, johon laitoin sekaan vaniljatangon ja ripauksen sokeria. Maito sai jäähtyä kattilassaan kakkupohjan vetäytymisen ajan, ja se oli juuri sopivasti jäähtynyt kun kakun täyttämisen aika tuli.

DSC_0015.jpg

Täytteen valmistin vatkaamalla ensin kermavaahdon yhdessä astiassa ja sekoittamalla toisessa tuorejuuston, tomusokerin ja appelsiinin kuoren. Tuorejuustomassaan lisäsin kiehuvaan appelsiinimehutilkkaan liuotetut liivatelehdet, ja lopuksi kääntelin joukkoon kermavaahdon. Täyte on jokseenkin makeaa, mutta kuorrute puolestaan ei ole kovin makea, joten kokonaisuus on mielestäni oikein tasapainoinen :)

DSC_0018.jpg

Kokosin kakun irtopohjavuokaan, johon laitoin lisäkorkeutta leivinpaperireunoilla. Koska kakku on leikattu kolmeen osaan, täytettä tulee kumpaankin väliin melko runsaasti ja näin ollen kakusta tulee korkea ja näyttävä. Kostuketta saa käyttää melkein koko desilitran, jotta pohja ei jää kuivakaksi.

DSC_0019.jpg

Täytetty kakku sai olla yön yli jääkaapissa tekeytymässä, ja uudenvuoden aattona tein kuorrutteen ja koristelin kakun. Kuorrutteen teko aloitetaan valmistamalla kookoskiisseli sekoittamalla maissitärkkelys kylmään kookosmaitoon. Maidon annetaan kuumentua sen verran, että se sakenee. Sen jälkeen se siirretään jäähtymään pariksi tunniksi. Kookosmaito on aivan eri tavalla valkeaa kuin lehmästä saatavat maitovalmisteet, ja se näyttää houkuttelevasti lumikinokselta :)

DSC_0027.jpg

Jäähtyneeseen kiisseliin sekoitetaan ensin purkillinen tuorejuustoa ja sen jälkeen oman maun mukaan tomusokeria. Alkuperäisessä reseptissä oli sokeria niinkin paljon kuin 3 desiä, mutta puolet siitä riitti minun makuuni aivan täysin!

DSC_0033.jpg

Koristeeksi paahdoin kookoslastuja, jotka ripottelin kakun päälle. Paahtaminen antaa hieman väriä ja paljon makua sekä rapsakkuutta, joten suosittelen sitä ehdottomasti!

DSC_0035.jpg

Sillä välin kun kakun kuorrute jäähtyi, aikaa oli juuri sopivasti tehdä toinen herkkukokeilu. Nimittäin uunissa paistettavat donitsit, jotka maistuvat maapähkinävoille ja kardemummalle.

Maapähkinävoidonitsit

1 kananmuna

3 rkl sulatettua voita

1 dl maitoa

3 rkl maapähkinävoita

2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

 

Ohje on todella helppo: kuivat ainekset sekotetaan keskenään, ja lisätään keskenään sekoitettuihin voisulaan, maitoon, kananmunaan ja maapähkinävoihin. Valmis massa laitetaan pursotinpussiin ja pursotetaan pellille tai kuten me teimme, laakeisiin muffinsivuokiin.

DSC_0030.jpg

Annos on melko pieni (minulle tuli 12 kappaletta), joten epäilijätkin voivat huoletta kokeilla ;) Taikina oli sen tuntuista, että sen voisi pursottamisen sijaan lusikoida aivan mainiosti esim. muffinsivuokiin nokareiksi donitsimaisten rinkuloiden sijaan. Taikina kohosi paistoaikana (8 min) jonkin verran, joten rinkuloista saa tehdä melko suuria ja ohuita, jotta donitsin keskus säilyy avonaisena.

DSC_0031.jpg

Valmiit donitsit kuorrutettiin sulalla suklaalla ja koristeltiin parilla nonparellilla. Helppoa, hauskaa ja herkullista - ja mikä tärkeintä, ei ollenkaan jouluisia makuja, vaan uusia ja omaleimaisia!

DSC_0041.jpg

Pisteeksi i:n päälle kakku sai hieman kimallusta ja säihkettä, ja uudenvuoden vastaanotto oli valmis! :)

DSC_0052.jpg

 

Oikein ihanaa ja ilojen täyteistä vuotta 2015 kaikille! :) <3