Kohta minä voisin vaihtaa tämän blogin nimen Kasvissosekeiton äärellä -blogiksi, kun tunnun hurahtaneen täysin eri värisiin ja makuisiin sosekeittoihin! Mahtavaa syksyruokaa, koska erilaisia raaka-aineita on tarjolla enemmän kuin ehtii kokeilla ja yhdistelmiä voi kehitellä ja soveltaa loputtomasti.

Eilen aloitin viikonlopun aurinkoisella porkkana-appelsiinikeitolla, ja jälkkäriksi tein karviaispiirakkaa. Keitto on kirjaimellisesti kuin aurinko lautasella. Muistan lapsuudestani viikon (todellisuudessa varmasti harvemmin) pakollisen kasvissosekeittopäivän, jolloin tarjolla oli yleensä juuri porkkanasosekeittoa, koska sen pitäisi kaiken järjen mukaan maistua lapsille, jotka muissa olomuodoissa syövät porkkanaa mielellään. Nyt aikuisempana perusversiokin porkkanasosekeitoista maistuisi takuulla, mutta minun keitossani maistuu lisäksi appelsiini, muskottipähkinä ja mustapippuri. 

porkkana-appelsiinikeitto.jpg

Porkkana-appelsiinikeitto

2 (salotti)sipulia

öljyä kuullottamiseen

600 g porkkanaa

1 appelsiinin mehu

noin 8 dl kasvislientä

1/4 muskottipähkinä

mustapippuria

Hienonnettu sipuli ja lanteiksi pilkotut porkkanat kuullotetaan öljyssä, jonka jälkeen sekaan kaadetaan puristettu appelsiinin mehu. Tähän aikaan vuodesta appelsiinit eivät ole vielä kovin meheviä, mutta sain yhdestä hedelmästä hieman yli desilitran mehua. Mehu saa keittyä hieman kasaan ennen kuin joukkoon lisätään kasvisliemi tai kiehuva vesi ja kasvisliemikuutio.

Porkkanat kypsyvät melko hitaasti, joten keitto saa kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Sen jälkeen keitto maustetaan muskottipähkinällä ja mustapippurilla ja lopuksi soseutetaan sauvasekoittimella. 

DSC_0221.jpg

Minä jätin tämän keiton tarkoituksella hieman paksummaksi ja ei-niin-tasarakenteiseksi, koska edelliset keittoni, maa-artisokka- ja kurpitsakeitot, olivat kumpikin niiiin yltiöpäisen samettisia ja vaikka tarvittaessa pillillä juotavia. Vähän tekstuuria siis tällä kertaa.

Appelsiini antaa mukavasti särmää ja terävyyttä muutoin melko makealle porkkanalle. Ja mikä kombo vitamiineja!

Jälkkärivitamiini on minulle se kaiken tärkein, ja kasvissosekeitto kevyenä ruokana jättää mukavasti sijaa jälkiruoalle ;)

Karviaiscurdpiirakka

Pohja:

100 g margariinia

1 dl sirosokeria

1 kananmuna

2 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

0,5 dl leseitä

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Karviaiscurd:

500 g karviaisia

1 dl vettä

75 g voita

1,5 dl sokeria

2 kananmunaa.

Täytyy tunnustaa, että tämä resepti (jonka kehittelin omassa päässäni) oli minulle täysi mysteeri ja puhdas kokeilu, mutta koska pidän karviaisista ja isoista mauista, osuin omasta mielestäni aika lähelle napakymppiä. Curdia olen tehnyt karviaisista ennenkin, ja siitä tämä vaaleanpunainen leivonnainen sai ajatuksissani alkunsa.

DSC_0214.jpg

Tein ensin pohjan:

Pehmeä rasva ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja joukkoon vatkataan kananmuna. Lopuksi sekoitetaan joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja vaniljasokeri.

Taikina on melko pehmeää, joten levitin sen nuolijalla neliskanttisen, voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Taikina saa jähmettyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia, ja sillä aikaa valmistin täytteen.

Täyte:

DSC_0198.jpg

Puhdistetut karviaiset laitetaan kattilaan, ja niitä keitetään desissä vettä noin 10 minuuttia, jotta sen jälkeen marjat saadaan soseutettua sauvasekoittimella mössöksi. (Tässä vaiheessa voi halutessaan siivilöidä massan.)

Marjamössöön lisätään voi ja sokeri, ja seosta sekoitetaan niin kauan, että kaikki voi on sulanut. Sen jälkeen joukkoon vatkataan (pitää oikeasta vatkata, jotta valkuaiset ei ala hyytyä rihmoiksi!) kaksi kananmunaa.

DSC_0203.jpg

Täyte saa jäähtyä sen aikaa, kun pohja paistuu 200 asteessa noin 15 minuuttia. Taikinaan kannattaa painella reikiä vaikka haarukalla, jotta pohja kypsyy tasaisesti eikä nouse liikaa paiston aikana.

DSC_0206.jpg

Esipaistetun pohjan päälle kaadetaan täyte, uunin lämpötila lasketaan 175 asteeseen ja piirakkaa paistetaan vielä noin 20 minuuttia tai niin kauan, että täyte hyytyy.

DSC_0213.jpg

Piirakka saa jäähtyä kylmäksi ennen tarjoilua. Sen jälkeen se on valmis nautittavaksi esimerkiksi teen ja marengin kanssa :)

karviaispiirakka2.jpg

Karviainen on kirpakka kuten raparperikin, joten se kaipaa rinnalleen jotain hieman pehmentämään makua. Jäätelö tai vaniljakastike kävisi mainiosti, mutta minä marengin ystävänä tein pienen määrän marenkia piirakan ystäväksi. 1 valkuainen ja 0,5 desiä sokeria ovat oikein sopiva match, josta saa taivaallisen pehmeää ja makeaa marenkia.

karviaispiirakka.jpg

"There's always time for a cup of tea" :)