Budapestissa mehevä ja kostea kirsikkapiirakka vei kieleni mennessään, ja ostin sen vuoksi myös kotiin viemiseksi purkillisen aitoa hapankirsikkahilloa kauppahallista. Nyt hillo pääsi käyttöön, kun tein siitä gluteenitonta mantelista kirsikkapiirakkaa.

20170619-114602.jpg

Piirakka on yhdistelmä kauraisaa ja mantelista taikinaa sekä todella kirsikkaista mutta ei yltiöpäisen makeaa (onhan marjan nimikin hapankirsikka) kirsikkahilloa. Pohjasta minulle vinkkasi äitini, joka teki Helsingin Sanomien ruokatorstain ohjeella (http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000005233706.html) mantelista raparperipiirakkaa. 

Mittasin siis kulhoon 150 grammaa voita, 150 grammaa mantelimassaa, 4 desilitraa gluteenittomia kaurajauhoja sekä hyppysellisen suolaa.

20170619-071144.jpg

Nypin aineksista sormillani taikinan ja käärin sen kelmuun puoleksi tunniksi jääkaappiin.

20170619-071709.jpg

Kun taikina on jähmettynyt, jaoin sen kahteen osaan siten, että pohjaksi tuleva puolikas on hieman suurempi kuin kansi. Taputtelin taikinan pyöreään 20-senttiseen irtopohjavuokaan, jonka olin etukäteen vuorannut leivinpaperilla. Tökin haarukalla pohjaan muutamia reikiä ja laitoin 200-asteisen uunin alatasolle esipaistumaan 10 minuutiksi.

20170619-075250.jpg

Paistuneesta pohjasta nousee ihanan kaurainen tuoksu, ja pinnan väri on kauniin kullanruskea.

20170619-080935.jpg

Pohjan päälle tulee kirsikkahillo (400 g) ja vielä käyttämättä oleva taikina.

20170619-081040.jpg

Kirsikkahillo on miltei mustaa väriltään, ja se on jo niin makea ja paksu sellaisenaan, että siihen ei tarvitse lisätä sokeria tai tärkkelystä. Kantta varten painelin taikinalevyä litteämmäksi ja pyöreämmäksi ensin käsin kelmun päällä, jotta voin vain kevyesti laskea sen hillon päälle.

20170619-081208.jpg

Haarukalla voi jälleen painella taikinaan muutamia ilma-aukkoja, ja sen jälkeen piirakkaa paistetaan noin 25 minuuttia edelleen 200-asteisen uunin alatasolla. Kypsä piirakka on kauniin kullanruskea, ja taikina selkeästi irtoaa vuoan reunoista. Piirakka saa jäähtyä rauhassa vuoassaan, jotta hillo ei varmasti pursua ulos reunoilta (vaikka ei kai sekään mitään haittaisi?). Jäähtyneenä piirakan voi koristella haluamallaan tavalla tai vain nostaa sellaisenaan kahvipöytään.

20170619-114250.jpg

Minä sirottelin päälle ohuelti tomusokeria, koska mustaa kirsikkahilloa vasten valkoinen huntu tekee aika kivan kontrastin.

20170619-114629.jpg

Ja voi että tämä on hyvää! Kirsikka maistuu niin aidosti tässä piirakassa, että olen aivan myyty! Ja pohjasta ei todellakaan huomaa, että se on tehty gluteenittomaksi, vaan se on sekä maultaan että rakenteeltaan aivan täydellinen. Kaurajauho itsessään on melko mietoa tai jopa hivenen mautonta, mutta kaura ja manteli täydentävät toisiaan niin hyvin, että kummankin maut korostuvat todella hienosti. Ja mantelin ja kirsikan yhteensopivuudesta ei kai edes tarvitse sanoa mitään...

20170619-114648.jpg