Keväinen sää (ekat leskenlehdet bongattu!) houkuttelee ulkoilemaan, ja pidemmälle retkelle on hyvä pakata myös eväät mukaan. Näin pääsiäisen aikaan jossakin idean Mignon-munista tehtävään kaakaoon, jota tietenkin täytyi kokeilla, kun munakennoon oli sattunut jäämään kaksi suklaamunaa pääsiäiseltä.

DSC_0323.jpg

Eli siis tarvitaan vain maitoa ja Mignon-munia. Puolikas muna riittää yhteen pieneen kupilliseen (1,5 dl) kaakaota, joten retkitermokselliseen tarvitaan kaksi Mignonia. Munat rouhitaan veitsellä pienemmäksi, jotta liukeneminen ei voi ikuisuutta. Maito kuumennetaan koko ajan hämmennellen liedellä höyryäväksi mutta ei kiehuvan kuumaksi ja joukkoon lisätään suklaarouhe. Sitten vain sekoitellaan sen aikaa, että suklaa on tasaisesti sekoittunut maitoon. Jos kaakao tuntuu liian makealta mutta liian vähän kaakaoiselta, joukkoon voi sekoittaa myös hivenen (esim. ruokalusikallisen) tummaa, sokeritonta kaakaojauhetta.

Nämä sämpylät ovat oikeastaan hyvin tavalliset kaurasämpylät, mutta taikinaa ei juurikaan vaivata, joten rakenteesta tulee ihanan ilmava ja kuohkea:

muhkeat kaurasämpylät (12 kpl)

5 dl +42-asteista vettä

1 dl kauramaitoa

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1 pss kuivahiivaa sekoitettuna 2 dl kaurajauhoihin

2 dl kaurahiutaleita

+ n. 6 dl vehnäjauhoja.

Kuumahkoon veteen sekoitetaan maito, hunaja, suola ja kaurajauhoihin sekoitettu kuivahiiva. Joukkoon hämmennetään kaurahiutaleet ja lopuksi vehnäjauhoja pikkuhiljaa lisäten niin, että taikina muodostaa käsin vaivattavan pallon, joka ei hirveästi tartu kulhoon kiinni. Pehmoiseksi taikina saa kuitenkin jäädä.

Taikina peitetään liinalla ja laitetaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan tunniksi. Kaksinkertaiseksi kohoamisen jälkeen taikina otetaan jauhotetulla alustalle ja taputellaan käsin pötköksi. Ei siis vaivata. Pötkö jaetaan kahtia ja kumpikin osa vielä kuuteen yhtä suureen osaan. Minä en edes pyöritellyt taikinanökösiä palloiksi, vaan annoin niiden olla melko lailla omassa olomuodossaan ja nostin pellille kohoamaan lämpiävän uunin päälle.

Uuni saa kuumentua 225 asteeseen, jossa sämpylöitä paistetaan noin 12 minuuttia tai kunnes niiden pinta on rapea, pohjaan kopauttaessa kuuluu ontto ääni ja pinnan väri on kauniin kullanruskea. Lämpimät sämpylät voi pakata sellaisenaan evääksi, tai niiden voi antaa hieman jäähtyä ensin, jos ne haluaa halkaista ja täyttää.

DSC_0322.jpg

Miastuupa kerrassaan herkulliselta vielä hieman viileältä tuntuvassa kevätillassa!

DSC_0324.jpg