DSC_0495.jpg

Ihanat vaaleanpunavihreät raparperit ovat nyt parhaimmillaan, ja ne tuntuvat viileydestä huolimatta kasvavan valtoimenaan! Ohuehkoista, nuorista varsista saa kerrassaan herkullisen raparperipiirakan, jossa on kullanruskea kuori ja mehevä, tumman paahtuneen sokerinen täyte.

DSC_0506.jpg

Aloitin piirakkapohjan teosta, jonka kaulitsin jääkaapissa jähmettymisen jälkeen noin 24-senttisen, korkeareunaisen piirakkavuoan kokoiseksi. Jätin noin 1/3 taikinasta käyttämättä, jotta voin lopuksi tehdä siitä kannen täytteen päälle.

 DSC_0496.jpg

Tätä pohjaa ei esipaisteta erikseen, vaan kaikki paistuminen tapahtuu kerralla täytteen kanssa. Täytteeseen tulee pilkottua raparperia, tummaa muskovadosokeria sekä tavallista sokeria, ripaus kanelia, vehnäjauhoja sitomaan kosteutta sekä muutama nokare voita tuomaan suolaisuutta ja täyteläisyyttä.

DSC_0498.jpg

Mikäli pohjataikinasta tekisi isomman annoksen (puolitoistakertainen voisi ehkä riittää, kaksinkertainen varmasti), siitä voisi tehdä kokonaisen kannen piirakalle, mutta minä halusin lähestyä mummoankkamaista, perinteistä rhubarb pien ulkonäköä, jossa kantena toimii noin 2,5-senttiset suikaleet, jotka on aseteltu täytteen päälle ristikoksi. Ristikon voi voidella kananmunalla ja sirotella päälle sokeria, jotta ulkoasu on viimeisen päälle perinteinen :)

DSC_0501.jpg

Koska minun piirakkavuokani on irtopohjamallinen, laitoin paistamisen ajaksi vuoan alle varmuuden vuoksi folion, jotta raparperista irtoava neste ei vaan millään ilveellä valu uunin pohjalle. Varotoimi oli turha, sillä täyte pysyi kiltisti piirakan sisällä, mutta parempi katsoa kuin katoa ;)

Jotta paistopinnasta tulee kaunis, uunin lämpötila saa olla ensimmäisen 15 minuutin ajan 230 astetta. Sen jälkeen lämpötilan voi laskea 175 asteeseen, ja paistamista jatketaan noin 30 minuuttia. 

DSC_0503.jpg

Ahh, en malttanut odottaa piirakan jäähtymistä, vaan sitä täytyi maistaa heti uunista tultua! Tumma sokeri ja kirpeä raparperi ovat i-ha-na yhdistelmä, enkä muistanut edes ajatella vaniljakastiketta tai muuta ihanuutta, kun olin niin raparperin lumoissa. Seuraavan palan kohdalla sentään tokenin ja muistin lorauttaa päälle vaniljakastiketta ;)

Raparperipiirakka

Pohja + kansiristikko:

200 g voita

1 dl sirosokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 kananmuna

Täyte: (huom. 1 c/cup = 2,8 dl):

4 c raparperia

1 c tummaa sokeria

0,25 c sirosokeria

4 rkl vehnäjauhoja

1 tl kanelia

noin 1,5 rkl (pari nokaretta) voita

+ kananmuna voiteluun.

DSC_0504.jpg