Kuluttajaliitto järjestää tällä viikolla neljättä kertaa valtakunnallisen hävikkiviikon, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiota ruokahävikin pienentämiseen ja ruoan arvostuksen nostamiseen. Asia on tärkeä,  koska samaan aikaan kun moni kuluttaja vaikeroi ruoan hintaa ja tekee valintoja vain hintalapun perusteella, jokaisessa kotitaloudessa heitetään ruokaa roskiin 20–30 kiloa vuodessa. Siis eppuluokkalaisen lapsen painon verran!

Toisinaan arjen ja ruokamenekin ennakoiminen on hankalaa, mutta olen huomannut, että monilla pienillä rutiineilla omaa ruokahävikkiään on helppo pienentää. Ensimmäinen vinkkini on mennä kauppaan aina ostoslistan kanssa: kun on etukäteen suunnitellut, mitä aikoo parina seuraavana päivänä syödä, tulee ostettua vain tarpeelliset raaka-aineet eikä hetken mielijohteen huteja. Myöskään nälkäisenä ei kannata suunnata kaupan hyllyjen väliin ;)

DSC_0964.jpg

Mutta vaikka kauppalistaa kuinka noudattaisi, toisinaan hedelmät ehtivät silti alkaa nahistua ja jääkaapin pohjalta löytyy ei niin mieluisia yllätyksiä. Aavistuksen nahistuneista kasviksista ja parhaat päivänsä nähneistä vihanneksista saa aikaan aivan herkullisen sosekeiton, johon sopii aina juuri ne kasvikset,  joita sillä kerralla sattuu olemaan. Ja jos ei silloin ole lämpimän ruoan nälkä tai jääkaapissa on jo valmista ruokaa, sosekeittoa on äärettömän kätevä pakastaa valmiina kerta-annoksina töihin tai kiireisen päivän lounaaksi. 

bataattiporkkanakeittopakkasessa.jpg

Kasviksia isompi hävikkiongelma on minulle maito. En itse juo maitoa laisinkaan, mutta miltei aina sitä on kuitenkin kahvinjuojavieraita (ja ex tempore -leivontaa) varten oltava. Laktoosittomassa maidossa on kyllä ilahduttavan pitkät päiväykset, mutta pitkään auki ollut maito ei maistu yhtä raikkaalle kuin tuore. Veden kielelle herauttava ratkaisu on letut ja pannukakut, joihin saa todella näppärästi käytettyä kahvitteluhetkestä jääneen maidon ja joissa lähestyvä tai jo lähestynyt eräpäivä ei haittaa laisinkaan. Mansikkahillon kanssa parasta on vanhan liiton pannari, jota syntyy tällä perinteisellä ohjeella pellillinen:

8 dl maitoa

4 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

1 tl suolaa

+ margariinia pellin voitelemiseen.

Ainekset sekoitetaan keskenään vispilällä ja annetaan turvota hetki. Margariini pistetään paljaalle, korkeareunaiselle uunipellille, joka laitetaan 200-asteiseen uuniin. Kun rasva on sulanut ja hieman ruskistunut, pelti otetaan uunista, rasva kallistellaan tasaisesti joka puolelle peltiä, johon kaadetaan pannaritaikina. Pannaria paistetaan 20–30 minuuttia, jonka jälkeen se on kullanruskea ja pinta ihanan "kuplainen". Päälle ripotellaan sokeria ja laitetaan aimo keko mansikkahilloa :)

Toinen makea hävikinpienentäjäherkkuni on banaanikakku, johon saa upotettua 3–4 ylikypsää banaania, jotka ovat jo mustapilkullisia ja houkuttelevat enemmän kärpäsiä kuin ihmisiä. Ohje löytyy alta:

http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2015/05/ylikypsien-banaanien-herkullinen-hautausmaa

banaanikakku3.jpg

Tutkailin juuri jääkaappiani hävikkisilmin ja totesin, että joutuisin pian heittämään sieltä pois puolikkaan purkin omatekoista pestoa sekä kinkkukiusauksesta ylijääneen juustoraasteen, ja torilta tuoreina ostamani tomaatit ovat pehmenneet kulhossaan jo aavistuksen muhjuisiksi. Jauhoja minulta löytyy aina kaapista useampaa sorttia, joten tässä on minun ruokahävikkiäni makoisasti pienentävä pesto-tomaattipiirakka:

DSC_0929.jpg

Pohja tehdään sekoittamalla ainekset suoraan piirakkavuoassa, jota ei tarvitse edes voidella erikseen. Vehnäjauho, lese, vesi ja oliiviöljy sekoitetaan ensin lusikalla ja lopuksi käsin tasaiseksi taikinaksi ja painellaan vuoan pohjalle ja reunoille.

DSC_0919.jpg

DSC_0921.jpg

Pohjaa esipaistetaan 175-asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Paistuneen pohjan päälle levitin peston (jonka muuten myös tein aiemmin hävikin estämiseksi – juustopalanen alkoi kuivahtaa jääkaapissa ja miltei koskematon basilikanippu oli vailla elämäntarkoitusta) ja pilkoin yhden punasipulin.

DSC_0923.jpg

Niiden päälle pilkoin ylikypsät tomaatit, joita sattui olemaan 4 keskikokoista, mikä tuntui aika sopivalta määrältä noin 20x30-senttiseen vuokaan. Päälle vielä puolikas pussillinen mustaleimaraastetta, ja sitten takaisin hieman kuumempaan uuniin. Psst. Vuoka on sitten edelleen pohjan paistamisen jäljiltä kuuma!

DSC_0924.jpg

Paistoajan ei tarvitse olla pitkä, koska tomaatit kypsyvät todella nopeasti. Oikeastaan riittää, että juusto saa kivan paistovärin. Minulla piirakka oli uunissa noin 15 minuuttia 200 asteessa uunin keskitasolla.

Jäähtyneenä tätä voi luonnollisesti pakastaa, jos koko piirakka ei mene kerralla, mutta ainakin tässä taloudessa piirakka hupeni kovin pian... :)

Pesto-tomaattipiirakka:

Pohja:

3,75 dl vehnäjauhoja

0,75 dl lesettä (esim. kolmen viljan)

1,25 dl kylmää vettä

1 dl oliiviöljyä

Täyte:

noin 3 rkl pestoa (kaupan tai omatekoista)

1 punasipuli

4 kypsää tomaattia

päälle juustoraastetta.

 

Millä sinä pienennät oman kotitaloutesi ruokahävikkiä?