DSC_0282.jpg

Nämä jättimäiset, maito- ja valkosuklaalla kuorrutetut tippaleivät saavat kenen tahansa makean ystävän suun messingille! Ja vappuvieraiden suut takuulla loksahtavat auki, sillä tällaisia ei ihan joka päivä näe! 

Tippaleipiä on helppo tehdä itsekin, kun vain muistaa varovaisuuden öljyssä paistamisen kanssa. Nämä jättiläismäiset kaunokaiset ovat kuitenkin peräisin Houkutus-nimisestä kahvila-konditoriasta Kuopiosta, ja suosittelen jokaiselle vappuherkuttelijalle siellä pistäytymistä ehdottomasti.

DSC_0275.jpg

Mikäli kuitenkin haluat tehdä tippaleipäsi itse (joko kuorrutuksella tai ilman), tässä on ohje, jolla olen itse tippaleipiä paistanut:

4 kananmunaa

2 dl kevytmaitoa

0,5 dl sokeria

ripaus kardemummaa

4 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

hyppysellinen suolaa

+ pinnalle tomusokeria ja halutessaan sulaa suklaata.

Kananmunien rakenne rikotaan kevyesti rikki vispilällä ja munien joukkoon sekoitetaan maito, sokeri ja kardemumma. Lopuksi joukkoon sekoitetaan keskenään sekoitetut kuivat aineet niin, että muodostuu notkea ja tasainen taikina.

Jotta tippaleipiin saa niille ominaisen suikeroisen muodon, taikina laitetaan pursotinpussiin, jonka päähän leikataan pieni reikä. Taikina pursotetaan pussista kuumaan (noin 170–180-asteiseen) öljyyn. Jotta taikina ei leviä yltympäriinsä öljyyn, hyvin pesty ja kuivattu säilykepurkki, josta on poistettu pohja ja kansi, on erinomainen apu paistamisessa. Taikina siis pursotetaan säilykepurkkirenkaan sisälle ja annetaan paistua öljyssä hetki. Renkaan kääntäminen onnistuu hyvin esimerkiksi grillipihtien tai reikäkauhan avulla. 

Kypsä ja kullanruskea tippaleipä laitetaan talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään – ja nämä ihanuudet vain paranevat, kun saavat rapeutua vaikka seuraavaan päivään! Nyhtöruokabuumin hengessä tippaleivästä saa nyhdettyä kivasti pieniä suikeroita nakerreltavaksi.

DSC_0280.jpg

Jäähtyneenä tippaleipien päälle voi ripotella tomusokeria tai kastaa tippaleivän sulaan suklaaseen.

DSC_0276.jpg

Jos simat jäi tekemättä, jalkalaseihin voi vapuksi sekoittaa ihanan raikkaan minttulimonadin:

2 dl vettä

2 dl sokeria

iso nippu minttua

3 sitruunan mehu

1 l kivennäisvettä.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kiehauta. Muista sekoittaa, jotta sokeri ei pala pohjaan. Lisää liemeen mintun lehdet ja anna liemen jäähtyä. Kun liemi on kylmää, surauta se sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi ja purista joukkoon sitruunoiden mehu. Lopuksi joukkoon sekoitetaan kivennäisvesi, ja raikas juoma on valmis!