Perinteinen jouluhalko eli suklainen kääretorttu kuorrutetaan tuhdilla kerroksella suklaata, johon kuvioidaan puun pintaa muistuttavia riskuja. Minä ajattelin tällä kertaa tehdä kääretortun pinnasta niin kivan näköisen, ettei sitä tee mieli peittää millään. Ajatuksesta syntyi koristekuvioitu luumu-kanelikääretorttu.

20171211-190927.jpg

Kääretorttupohja ja täyte ovat kumpikin äärettömän helppoja tehdä, joten koristelunkaan kanssa tämä ei ole iso homma. Ensin tehdään pieni määrä vaaleaa gluteenitonta kääretorttutaikinaa vatkaamalla kananmuna ja sirosokeri tanakaksi vaahdoksi, johon käännellään vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta:

1 kananmuna

30 g sirosokeria

30 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta.

Valmis taikina laitetaan pursotinpussiin ja pursotetaan halutuiksi kuvioiksi uunipellin kokoisen leivinpaperin päälle. Vain mielikuvitus on rajana kuvioita keksiessä, mutta kääretortun rullaussuunta kannattaa ottaa huomioon, jos teet jonkin esittävän kuvan. Ei ole sitten joulupukki kyljellään tortun pinnassa.

20171211-163814.jpg

Leivinpaperi laitetaan jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, jotta kuviot hieman jähmettyvät. Sillä välin on hyvä hetki tehdä kaakaoinen taikina:

4 kananmunaa

1,5 dl sirosokeria

1,25 dl vaaleaa glut. jauhoseosta

0,5 dl perunajauhoja

2 rkl raakakaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta.

Kananmunat ja sokeri vatkataan tanakaksi vaahdoksi, johon siivilöidään keskenään sekoitut jauhot. Taikina kaadetaan kuvioidun leivinpaperin päälle ja levitetään varovasti koko pellille. Paistoaika 200 asteessa on noin 8-10 minuuttia.

20171211-171239.jpg

Uunista tullut kääretorttu nostetaan leivinpapereineen sokeroidulle puhtaalle leivinpaperille ylösalaisin. Sen jälkeen uunissa ollut leivinpaperi kääritään varovasti irti kääretortun pinnasta. Samalla kaunis kuviointi näkyy hyvin.

20171211-172503.jpg

Kuvioitua pintaa ei tietenkään voi jättää ylöspäin, koska silloin se jäisi rullattaessa kääretortun sisään. Siispä kääretorttu käännetään vielä kerran ympäri sokeroidulle leivinpaperille ennen kuin sen annetaan osittain jäähtyä.

Koska tortun ei tarvitse jäähtyä aivan kylmäksi (silloin se helposti halkeilisi rullattaessa), täytettä voi alkaa valmistaa heti kääntelyurakan jälkeen: kerma vatkataan vaahdoksi ja siihen sekoitetaan luumu-kanelirahkaa sekä luumumarmeladia:

2 dl laktoositonta vispikermaa

1 prk (250 g) luumu-kanelirahkaa (esim. Valio)

noin 1 dl luumumarmeladia

+ halutessaan kanelia mausteeksi.

Täyte levitetään kääretortun ei-kuvioidulle pinnalle ja torttu rullataan ilmavaksi rullaksi. Kun rullaa ei purista liian tiukaksi, täyte- ja pohjakerrokset erottuvat kauniisti ja rullasta tulee muhkean näköinen.

20171211-190947.jpg

Leipuri saa tietenkin maistaa päätypalat :) Sen jälkeen tarjolle asetettu torttu katoaa hetkessä parempiin suihin - takaan sen! Maistuu aivan joululta eikä ole yltiömakea. Luumu ja kaneli ovat niin hyvä pari keskenään, että ei paremmasta väliä.