Suolakinuski on ehkä menestynein esimerkki siitä, kuinka koukuttava suolaisen ja makean liitto voi olla. Tässä on kuitenkin potentiaalinen kilpailija salted caramelille, sillä jopa isäni, joka tyypillisesti ei edes katso marenkeihin päin, pyysi saada toisen pistaasimarengin!
Ja koukuttaviahan nämä suolaisenmakeat ihanuudet ovatkin, eivätkä siis lainkaan ällömakeita tai edes sokerisen tuntuisia niin kuin marengit monesti ovat.
Pistaasimarengit (9 isoa)
4 kananmunan valkuaista
1,5 dl sirosokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g suolattuja, paahdettuja pistaasipähkinöitä
50 g suolaamattomia pistaasipähkinöitä.
Suurin työ marengeissa on kuoria ja rouhia pistaasipähkinät, joita tarvitaan parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi sekä suolattuja että naturelleja. Kuvassa vasemmalla olevat pienemmät pistaasit ovat naturelleja ja oikealla olevat suuremmat paahdettuja ja suolattuja.
Pistaasit rouhitaan, ja sen jälkeen tehdään itse marenki. Valkuaiset rikotaan puhtaaseen lasi- tai metallikulhoon, ja puhtaalla sähkövatkaimella vatkataan pelkät valkuaiset valkoiseksi, ilmavaksi vaahdoksi. Jotta marengeista ei tule vain höttöä, joukkoon aletaan ripotella pikkuhiljaa sokeria koko ajan vatkaten. Valmis marenki on kiiltävää, täysin valkoista ja niin paksua, että kulhon voi kääntää ympäri marengin putoamatta. Lopuksi joukkoon käännellään miltei kaikki rouhitut pistaasit.
Varoituksen sananen, marenkia voisi syödä tällaisenaan aivan tolkuttomasti, joten kaiva esiin kaikki itsehillintäsi, mikäli aiot saada myös paistettuja versioita!
Marenki lusikoidaan tai pursotetaan ison tyllan läpi leivinpaperoidulle pellille. Annoksesta tulee 9 suurta, noin nyrkin kokoista, marenkia, joita paistetaan 100-asteisen uunin alatasolla 2 tuntia. Mikäli teet pienempiä marenkeja, paistoaika on tietenkin lyhyempi. Loput rouhitut pistaasit ripotellaan marenkien pinnalle ennen paistamista.
Kahden tunnin paistolla marengeista tulee pinnasta rapeita mutta sisältä tahmeita ja sitkeitä. Tällaiset sitkeät marengit eivät säily kovin kauaa, joten jos haluat "ikuisuusversioita", pidennä paistoaikaa 30-60 minuuttia ja anna marenkien vielä jäähtyä uunissa uunin luukku raollaan. Omaan makuuni tällainen rakenne on kuitenkin kaikkein paras, eivätkä marengit kuitenkaan säily kahta päivää kauempaa tässä taloudessa!
Mmmm... Nämä ovat aivan järkyttävän hyviä! Ja koska marenki on niin ilmavaa ja huijaavan kevyen tuntuista, näitä voisi syödä vaikka viisi!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.