Ylioppilaskirjoitusten tulokse tulivat viime viikolla, ja kevään valmistujaisjuhlat alkavat olla jo aivan nurkan takana! Tässä on kaksi mainiota ideaa, jotka sopivat valmistujaisjuhlien tarjoiluun joko yhdessä tai erikseen: savulohitäytteinen gluteeniton voileipäkakku sekä sitrushedelmistä raikkautensa saava kuohuviinibooli.
Leiväksi voileipäkakkuun tarvitaan paahtoleipämäinen mutta ei liian höttöinen leipä. Esimerkiksi Provenalla ja Semperillä on hyviä vaihtoehtoja gluteenittomissa leivissä - ja näppärä leipuri leipaisee leipänsä tietenkin itse. Tässä on siis kuitenkin käytetty 8+4 palaa kahta erilaista gluteenitonta rouheista paahtoleipää.
Toisessa täytteessä on nimensä mukaisesta lohta. Toisessa täytteessä maistuvat katkaravut, kananmuna ja suolakurkku:
Täytteet:
1 prk (250 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (200 g) creme fraichea
lohitäytteeseen pieneksi pilkottua lämminsavulohta, sitruunanmehua ja mustapippuria
toiseen täytteeseen pieneksi hiennonnettua keitettyä kananmunaa,
pilkottuja katkarapuja ja suolakurkkua sekä mustapippuria.
Kostuke:
1 dl kalalientä, joka on raikastettu lorauksella sitruunanmehua
Maustamaton tuorejuusto ja creme fraiche sekoitetaan keskenään tasaiseksi, notkeaksi tahnaksi. Tahna jaetaan puoliksi kahteen kulhoon ja toisessa siihen sekoitetaan lämminsavulohi sekä maun mukaan mustapippuria ja tuoreen sitruunan mehua.
Toisessa kulhossa tahnaan sekoitetaan kaksi keitettyä ja jäähdytettyä kananmunaa, jotka on tilsitty esimerkiksi haarukalla hienoksi silpuksi. Täyte muistuttaa hieman paremmin karjalanpiirakan päällä tunnettua munavoita, joka on mielettömän hyvää myös voileipäkakussa! Pelkkä kananmuna on kuitenkin sen verran mieto, että se kaipaa hieman makuja kaverikseen. Siispä katkarapuja ja suolakurkkua hienonnettuna joukkoon. Yksi 180 gramman pussi katkarapuja riittää hyvin, ja niistä noin puolet voi jättää koristelemiseen. Tätäkin tahnaa voi tietenkin maustaa myös sitruunanmehulla, mutta jos makuihin haluaa vähän eroavaisuuksia, jokin tuore yrtti (ruohosipuli, tilli ym.) sopisi mainiosti.
Neliöksi ladotun neljän leipäpalan päälle suditaan ensin kostukkeeksi kalaliemi ja sen jälkeen täytteeksi lohimoussea. Sen jälkeen vaaleammat neljä leipäpalaa ladotaan keskikerrokseksi, taas kostuketta ja kananmunatäyte seuraavaksi. Päällimmäiseksi tulee viimeiset neljä leipäpalaa ja ohut kerros kostuketta. Kakku kuorrutetaan katkaraputuorejuustolla, josta saadaan hieman helpommin levittyvää ja kiiltävämpää, kun joukkoon sekoitetaan majoneesia. Kuorrute sivellään kauttaaltaan kakun pinnalle.
Koristelussa vain mielikuvitus on rajana, ja tässä täytteestä ylijääneiden katkarapujen lisäksi pinnalla on mielettömän makeita kirsikkatomaatteja tuomassa hieman raikkautta ja makeutta sekä tuoreen basilikan lehtiä tuomassa väriä ja pippurista makua. Myös klassiset sitruunakiehkurat ja tillipilvet ovat käypää valuuttaa kalakakun päällä.
Juhlavan kakun kanssa täytyy olla tietenkin myös juhlajuomaa. Kuohuviini on juhlava ja perinteinen juoma aivan sellaisenaankin, mutta jos haluaa hieman rennomman juomavaihtoehdon, tämä booli on erinomainen valinta monenlaisiin juhliin ja kesteihin:
Sitruksinen kuohuviinibooli
1 plo proseccoa
noin 1 dl Limoncello-sitruunalikööriä
sitruunaviipaleita
appelsiiniviipaleita
limeviipaleita
jäitä.
Sitrushedelmät pestään hyvin ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Limoncello mitataan boolimaljaan ja päälle kaadetaan kuohuviini. Lopuksi jäät ja sitrusviipaleet ladellaan boolimaljaan niin, että jo boolin pinnalta näkee, millainen makumaailma lasiin on tulossa. Limoncellon määrällä voi säädellä boolin makeutta (ja myös vahvuusastetta), ja halutessaan pienen määrän appelsiinia voi puristaa myös mehuna boolin joukkoon tuomaan hieman makeutta ilman sitruunan kirpeyttä ja alkoholin makua, joka liköörin lisäämisen myötä tietenkin voimistuisi. Prosecon sijaan mikä tahansa muukin kuohuviini tietenkin käy, mutta mikään yltiömakea kuohari ei tässä ehkä ole parhaimmillaan. Cheers!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.