Olin viikonlopun liki 90-vuotiaiden isovanhempieni luona, ja leivoimme kolmen sukupolven voimin pullaa. Puolen litran pullataikinasta voi mukavasti tehdä muutamaa useampaa eri sorttia, jotta jokaiselle syöjälle on juuri oman maun mukaista herkkua.
Taikina on (tietenkin ;)) perinteiseen tapaan leivottu oikeaan voihin ja punaiseen maitoon, joten ei ihme, että se kohosi valtaisasti ja oli helppoa työstää erilaisiksi pulliksi.
Yksi kolmasosa taikinasta kaulittiin levyksi kuten korvapuusteja tehdessä, ja se siveltiin voilla ja maustettiin karpaloilla, rusinoilla, säilykekirsikoilla ja mantelirouheella.
Levy käärittiin rullaksi, joka muotoiltiin sarveksi, jotta ihanat täytteet eivät karkaa pullan sisältä paistettaessa.
Toinen kolmannes työstettiin aluksi samoin kuin ensimmäinen eli kaulittiin levyksi. Levy voideltiin voilla ja maustettiin perinteiseen korvapuustitapaan sokerilla, vaniljasokerilla ja kanelilla. Pötköstä ei kuitenkaan leikattu korvapuusteja, vaan se halkaistiin pituussuunnassa kahtia. Puolikkaat kieputettiin toistensa ympärille, jolloin syntyy todella helposti näyttävän näköinen pullapitko.
Kolmannesta satsista tuli omia suosikkejani, mantelimassapullia. Mantelimassasta, voista ja sokerista tehdään notkea massa, joka levitetään pullalevyn päälle. Levy kääritään rullaksi, joka pilkotaan halutun kokoisiksi pulliksi. Kun pullat paistaa muffinsivuoissa, ihanat täytteet eivät valu leivinpaperille, vaan jokainen herkullinen pisara jää talteen :)
Paistolämpötila kaikille pullille on 225 astetta, mutta luonnollisesti yksittäisille pullille riittää lyhyempi aika kuin pitkolle. Isokin pitko paistuu kuitenkin yllättävän nopeasti, noin 15-20 minuutissa. Uunista tulvi herkullinen pullan tuoksu, ja ulos tuli toinen toistaan komeampia luomuksia:
ja upean näköinen mutta todella helppo kierrepitko:
Ukkini sanoi hedelmätäytepullaa maistellessaan, että mummonkin täytyisi useammin laittaa pullaan väriä, koska värikkäät pullat ovat kaikkein parhaita! Ja hyviähän ne ovat! Ja ehkä ukille jäi hieman tätäkin värikästä pullaa pakkaseen pahan päivän varalle...
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.