DSC_0059.jpg

Jee on vappu eli perinteisten munkkirinkilöiden, perunasalaatin ja siman aika! Vappumunkit olen jo parina vuotena tehnyt vegaanisina eli ilman kananmunaa ja margariinia käyttäen, ja minusta tällä ohjeella saa superkuohkeat ja ihanan kupsakat munkit. (Eilisestä) auringonpaisteesta inspiroituneena maustoin munkkitaikinan puolikkaan sitruunan kuorella, joka antaa hennon häivähdyksen raikasta sitruunaa mutta ei radikaalista muuta munkin makua. 

Parhaat vappumunkit (n. 30 kpl)

5 dl kevytsoijamaitoa

1,5 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

ripaus suolaa

puolikkaan sitruunan raastettu kuori

2 pss kuivahiivaa

noin 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

100 g huoneenlämpöistä margariinia.

DSC_0065.jpg

Ohje munkkien tekemiseen löytyy muun muassa viime vuoden vappupostauksestani

DSC_0069.jpg

Munkkien lisäksi perunasalaatti on ehdoton herkku vappubrunssillani. Löysimme mieheni kanssa vapun alla kumpainenkin "niin hyvän ohjeen", että kumpikaan ei ollut valmis luopumaan omastaan, joten teimme kahta sorttia. 

Minä himoitsin raikkaalta kuulostavaa minttu-parmesaaniperunasalaattia, johon tulee perunoiden lisäksi retiisejä, pinaattia ja pähkinää.

DSC_0050-2.jpg

Minttu-parmesaanimaustettu perunasalaatti

noin 700 g keitettyjä uuden sadon perunoita

kourallinen retiisejä

50 g tuoretta pinaattia

0,5 dl saksanpähkinöitä

Kastike:

1 nippu minttua

50 g parmesaania raastettuna

2 rkl hunajaa

noin 0,5 dl oliiviöljyä

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria.

Pilkotut perunat, retiisit ja pähkinät sekoitetaan kulhossa, ja joukkoon laitetaan myös pienemmäksi revitty pinaatti. Kastiketta varten mitatan kaikki ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta sauvasekoittimen kestävään kulhoon ja surautetaan tasaiseksi. Oliviöljyä lisätään pikkuhiljaa sen verran, että massa on tasaista ja notkeaa. Minä käytin öljyä aika tarkalleen tuon puoli desilitraa. Kastike sekoitetaan salaatin joukkoon ja lopuksi tarkistetaan vielä suola- ja pippuritilanne.

DSC_0056-2.jpg

Lopputulos on minttuisen raikas ja parmesaanin ansiosta mukavan suolainen ja täyteläinen perunasalaatti. Kastike maistuu sellaisenaan pestolta, ja olisinkin voinut lusikoida kastiketta myös aivan sellaisenaan! 

Mieheni salaattiresepti muistuttaa paljon etikkaisia perunasalaatteja, joita söimme viimekesäisellä Berliinin reissullamme.

saksalainen perunasalaatti

noin 600 g keitettyjä uuden sadon perunoita

sipulilisäke:

1 punasipuli hienonnettuna

1,25 dl lihalientä

5 tl valkoviinietikkaa

1 tl sinappia

ripaus sokeria

+ suolaa ja pippuria

+ kevätsipulia.

Perunat on jo keitetty ja jäähdytetty, ja ne odottavat kuutioituna kulhossa. Ensin kiehautetaan vaikka vedenkeittimellä vettä, jotta saadaan noin yksi desilitra lihalientä. Lihaliemi voi odottaa hetken, kun hiennonnetu punasipuli kuullotetaan paistinpannulla öljyssä. Kun sipulit alkavat olla läpikuultavia, lihaliemi ja kaikki muut sipulilisäkkeen ainekset lisätään pannulle. Sipulit saavat muutaman minutin hautua etikkaisessa liemessään, mutta nesteen ei ole tarkoitus kokonaan haihtua pois, vaan sipulit liemineen kaadetaan perunoiden joukkoon. Maut saavat tasaantua mielellään pari tuntia jääkaapissa, mutta kyllä heti ensimaistelukin on todella maukas. Minulle tulee mieleen salt&vinegar-sipsien makumaailma, vaikka toki rasvaa ja suolaa on paljon vähemmän.

DSC_0057-2.jpg

Vihreän perunasalaatin ulkonäkö vie pidemmän korren kuin saksalaisen, mutta saksalainen on maultaan vielä parempi kuin kilpailijansa, joten battlen lopputulos on, että molempi parempi. Älyttömän hyviä kumpikin, ja monen sorttista on helppo tehdä, kun keittää kerralla isomman satsin perunoita.

Iloista vappua!