Tämän ihanan ja raikkaan ja täysin gluteenittoman mustaherukka-vaniljatäytekakun ehdit tehdä vielä huomista äitienpäivää sulostuttamaan, kun käyt heti tämän postauksen luettuasi toimeen :)

DSC_0119-2.jpg

Pohja on vaalea gluteeniton muna-sokerivaahtotaikina, joka on tehty neljästä kananmunasta samasuhdeperiaatteella:

yhteen lasiin rikottuna 4 kananmunaa

toiseen lasiin kananmunien kanssa yhtä paljon sirosokeria

kolmanteen lasiin munien kanssa yhtä paljon jauhoja niin, että noin 1/3 on perunajauhoja ja 2/3 vaaleaa, gluteenitonta jauhoseosta

1 mm leivinjauhetta.

Kananmunat ja sokeri vatkataan todella napakaksi, miltei valkoiseksi vaahdoksi. Vaahtoon käännellään keskenään sekoitetut jauhot. Pohja kaadetaan 20-senttiseen, korkeareunaiseen irtopohjavuokaan, joka on voideltu ja jauhotettu gluteenittomilla korppujauhoilla. Paistoaika on 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Valmis pohja saa jäähtyä ja tekeytyä yön yli, ja aamulla kakun voi täyttää ja kuorruttaa:

Täyte

4 dl laktoositonta vispikermaa

2 rkl sirosokeria

2 tl vaniljasokeria

1 prk (250 g) vaniljarahkaa

+ mustaherukkatäytteeseen 1,5 dl sokeroimatonta mustaherukkasosetta

+ vaniljatäytteeseen 1 vaniljatangon siemenet.

Kerma ja sokerit vatkataan napakaksi vaahdoksi, johon vatkataan myös vaniljarahka. Sen jälkeen mousse jaetaan kahteen kulhoon, joissa toisessa joukkoon sekoitetaan mustaherukkasose ja toisessa vaniljatangon siemenet.

Kakku leikataan kolmeen yhtä paksuun osaan, jotka kostutetaan kevyesti sitruunalimonadilla. Alempaan väliin laitetaan mustaherukkatäyte ja ylempään vaniljatäyte. Kakku saa tekeytyä jääkaapissa kuorrutteen tekemisen ajan.

Kuorrute

200 g huoneenlämpöistä voita

noin 3 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

+ lusikan kärjellinen pastamaista punaista elintarvikeväriä.

Kakun kuorrutteena on vaniljalla maustettu voikreemi, joka liukuvärjätään mustaherukkaa muistuttavan violetinpinkiksi. Ensin sähkövatkaimella vatkataan pelkkää pehmeää voita sen verran, että se muuttuu vaaleammaksi ja kuohkeammaksi. Sen jälkeen vaniljasokeri ja pikkuhiljaa tomusokeria lisätään joukkoon koko ajan vatkaten niin kauan, että saadaan aikaan miltei valkoinen vaahto. Kun rakenne alkaa olla sopiva, kannattaa vielä maistaa, ettei tomusokeri tunnu pieninä "rakeina" kreemissä, ja jos tuntuu, vatkata vielä hieman aikaa. Valmis massa jaetaan kolmeen kulhoon niin, että kahdessa kulhossa on noin 1/4 kummassakin ja kolmannessa loput. Kaksi pienempää määrää värjätään pinkiksi niin, että toinen massa on voimakkaamman punaista ja toinen vain hempeän pastellisen sävyistä. Kolmas saa olla värjäämätöntä.

Kuorruttaminen alkaa luonnollisen värisen kuorruttamisen levittämisellä koko kakun pinnalle. Ohut kerros riittää. Kun kakku on kauttaaltaan kuorrutettu valkoisella voikreemillä, otetaan käyttöön pastellisen vaaleanpunainen kuorrute, jota levitetään kakun reunan yläreunaan. Sama tehdään tummemman punaisella kuorrutteella kakun alalaitaan. Lopuksi koko kakun reuna pyöräytetään kuumassa vedessä kastetulla veitsellä tai paletilla, jotta eriväristen kreemien rajat saadaan häivytettyä.

DSC_0112.jpg

Jos kuorrutetta jää yli, siitä voi pursottaa kakun pinnalle erilaisia ruusukkeita tai muita koristeita. Minä käytin tähtityllaa ja pursotin kahdesta eri punaisesta kuorrutteesta limittäin ja lomittain pieniä ruusukkeita.

DSC_0114.jpg

Upean aurinkoinen ja lämmin äitienpäivän aatto ollut tänään - toivottavasti huominen jatkuu yhtä kauniina, sillä mikä olisikaan ihanampaa kuin nauttia äitienpäiväkahvit terassilla auringonpaisteessa!