Viikko on puolessa ja jotain makeaa tekisi mieli iltapalaksi... Ratkaisu on (aika) ruma mutta maukas mustikkagalette, joka on laiskan leipurin mustikkapiirakka.

20170816-182957.jpg

Pohjan pyöräyttää kasaan viidessä minuutissa, ja se saa jähmettyä jääkaapissa lenkin tai kauppareissun ajan, ja sen jälkeen tekele valmistuu puolessa tunnissa. Yhtä pientä galettea varten tarvitaan:

2 dl vehnäjauhoja

0,75 dl Maizena-maissitärkelystä

2 tl sokeria

ripaus kardemummaa

ripaus suolaa

100 g voita

noin 2 rkl kylmää vettä.

Kuivat aineet mitataan kulhoon ja joukkoon nypitään jääkaappikylmä voi niin, että taikinasta tulee karkean hiekan kaltaista rakenteeltaan. Lopuksi joukkoon lisätään sen verran vettä, että taikinasta saa muotoiltua kiinteän pallon. Pallo kääräistään kelmuun ja laitetaan vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Jähmettynyt pohja painellaan käsin (sopii tähän Sloppy Joe -meininkiin; ei tarvitse sotkea kaulinta) suurinpiirtein pyöreäksi levyksi leivinpaperille.

20170816-175348.jpg

Samassa kulhossa, jossa pohja tehtiin, sekoitetaan keskenään täyteainekset:

noin 5 dl mustikoita (+ hieman vadelmia sattumiksi)

0,5 dl perunajauhoja

0,5 dl fariinisokeria (valkoinenkin sokeri käy)

noin 1 rkl limen mehua.

Marjaseos kaadetaan pohjan päälle niin, että reunat jäävät paljaiksi, koska ne on tarkoitus kääntää täytteen päälle reunoiksi.

20170816-175950.jpg

Reunat voidellaan vielä ennen paistoa kananmunalla ja niille voi ripotella fariini- tai tavallista sokeria. Galettea paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Valmis leivonnainen saa jäähtyä hieman, sillä kostea marjatäyte on turkasen kuumaa heti uunista ottamisen jälkeen. Sitten vain päälle nokare jäätelöä ja herkkuhetki on valmis.

20170816-184922.jpg

Ihanan marjaisaa, ja pohjan pieni kardemummatujaus antaa mukavasti makua. Kyllä tällä kelpaa vielä loppuviikko ponnistella.

20170816-184951.jpg