Olin viikonlopun Tallinnassa, ja siitä johtuu tämä hieman normaalia pidempi väli postaamisessa. Siellä ei millään malttanut istua koneen ääreen, vaikka toinen toistaan herkullisempia makuelämyksiä tuli vastaan. Tärkeämpää oli katsella, ihmetellä ja maistella. Tässä on kuitenkin pieni kooste reissun huippukohdista, joita voin kyllä täysin siemauksin suositella jokaisella Tallinnassa käyvälle :)

Ensimmäisenä päivänä vaeltelimme vanhassa kaupungissa etsien ruokapaikkaa, kun sattumalta kohtasimme houkuttelevan näköisen terassin, johon päätimme istahtaa. Osuimme aivan vahingossa kultasuonee. Rataskaevu (osoite Rataskaevu 16) oli avannut kesäterassinsa juuri sinä kyseisenä päivänä, ja tarjoilijapojat olivat yltiöpäisen ystävällisiä ja ylitsevuotavan kohteliaita. Liekö ollut alkuhuumaa, mutta palvelusta täysi 10+! Alkuruoaksi söimme salaatit, jotka olivat kauniit kuin taideteokset ja todella maukkaat.

Omassani oli avokadoa ja ohueksi siivutettua ja marinoitua kesäkurpitsaa sekä tyrnikastiketta. Kirpeän makea tyrni sopi uskomattoman hyvin kummankin pääraaka-aineen kanssa; aion ehdottomasti keittää kotonakin vastaavanlaista kastiketta!

DSC_0023.jpg

Äitini, joka siis oli matkaseuralaiseni, tilasi punajuuri-linssisalaatin, joka oli taivaallisen hyvää! Olisi tehnyt mieli pyytää kokilta liemen resepti, jossa hän oli keittänyt linssit. Lisäksi annoksessa oli artisokkaa sekä kananmunia, jotka olisivat äitini mielestä saaneet olla kypsemmäksi keitettyjä. Noh, makunsa kullakin ;)

DSC_0025.jpg

Pääruoan suhteen teimme saman valinnan, valkoista kalaa kokin tapaan. Saimme eteemme todella kauniit annokset, joissa on hyvin pienen valkoisen kalan fileet, todella paksua ja kiiltävää valkoviinikastiketta sekä kypsennettyä kukkakaalia.

DSC_0026.jpg

Kuten kuvastakin näkyy, istuimme terassilla, johon paistoi aurinkovarjojen lomasta hieman aurinko. Somisteena oli käytetty suuria puisia kukkalaatikoita, jotka oli istutettu täyteen yrttejä. Tuoksui ja näytti kauniilta! 

Tällaista ateriaa olisi todella sääli päättää kesken kaiken, joten oli suorastaan pakko tilata vielä jälkiruokaa :) Äitini tyytyi kahviin, mutta minä makean ystävänä tilasin lämmintä suklaakakkua. Jälleen annoksen ulkonäkö oli niin upea, että oli sääli upottaa lusikka kakkuun ja rikkoa se.

DSC_0029.jpg

Rikkominen kuitenkin kannatti, sillä sisältä paljastui kuumaa, sulaa suklaakakkua. Nam!

DSC_0032.jpg

Kirpeä vadelmakastike, jälleen tyrnejä sekä vaniljajäätelö kruunasivat kakun. Kaikkine juomineen koko aterialle tuli hintaa viisikymppiä, mikä on mielestäni enemmän kuin kohtuullinen kahdelle henkilölle. Tarjoilijamme oli vielä kirjoittanut käsin kuittiin että olemme mahtavia ja tervetuloa uudelleen. Ehkä yliampuvaa mutta minusta herttaista ja viimeisen päälle tehtyä asiakaspalvelua :)

Toinen ravintolakokemuksemme oli aivan yhtä herkullinen, vaikka sitä on todella vaikea verrata ensimmäiseen, koska söimme aivan eri tyyppistä ruokaa. Lauantain päivällispaikkamme löytyy aivan vanhan kaupungin portin ääreltä Viru-kadulta ja se on pitkät perinteet omaava Oliver. Äitini on käynyt paikassa joskus aikaisemmin, joten hänelle se oli ennestään tuttu. MInä en paikkaa etukäteen tuntenut, mutta tulen takuulla käymään uudestaan!

Alkupalaksi tilasimme tallinnalaisille ravintoloille ilmeisen tyypillistä valkosipulileipää, joka tässä tapauksessa oli rapeita leipäsipsejä ja valkosipulidippiä.

valkosipulileip%C3%A4.jpg

Leipä oli ihanan ohutta ja rapeaa; paljon parempaa kuin suomalainen näkkileipä tai hapankorppu. Dippi oli kermaviilipohjaisen makuinen, eikä siis ollenkaan raskas. Valkosipulia siinä oli reilulla kädellä, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että makuaisti olisi turtunut täysin!

Ja hyvä ettei turtunut, sillä pääruoaksi oli luvassa naudan sisäfilepihvi bbq-glaseerauksella, punaviinikastikkeella ja grillatuilla kasviksilla. Ravintolan slogan on "probably the best steaks in town", ja siihen voin kyllä yhtyä, vaikka en kaikkia Tallinnan tai edes vanhan kaupungin ravintoloita ole testannut. En nimittäin ole mikään A-luokan lihansyöjä, ja jätän suosiolla kaikki sitkakset ja kinnakkeiset lihat muille.

DSC_0090.jpg

Tämä pihvi oli kuitenkin täydellisen murea ja kypsyysastetoiveeni mukainen. Jälleen nam! Äitini tilasi lihavartaan, jossa oli pekoniin käärittyä porsaanlihaa ja tuoreita vihanneksia sekä pippurikastike.

varras.jpg

Annokset eivät olleet yhtä kauniita kuin Rataskaevussa, mutta vähintään yhtä herkullisia. Todella positiivinen pihviyllätys! Annokset olivat myös sen verran runsaat, että täällä täytyi valitettavasti jättää jälkiruoat tilaamatta. Ehkä palaan seuraavalla kerralla varta vasten nauttimaan sitruuna-marenkitortun :)

Jälkiruoan väliin jättäminen tuli kyllä korvattua moneen kertaan erilaisilla kahveilla ja leivoksilla, joita Tallinna tuntui tarjoavan miltei joka kadunkulmassa ja erittäin asiakasystävälliseen hintaa.

Muun muassa Viru-keskuksen Reval Cafessa cappucino, tee, aleksanterileivos ja sitruuna-marenkitorttu 7,50 euroa...

DSC_0040.jpg

Uuden ylimistö-kauppakeskuksen Pagar-leipomossa jättimacaronleivos 1,40...

DSC_0055.jpg

... ja muutkin saman leipomon tuotteet erittäin kohtuulliseen hintaan.

DSC_0056.jpg

Lisäksi erityismaininnan ansaitsee vanhan kaupungin vanhin - jo vuodesta 1864 toiminut - kahvila, jossa nautiskelimme valtaiset kana-metsäsieniquichet.

DSC_0078.jpg

Tunnelma ja sisustus oli niin upea, että jo pelkästään sen takia kannattaa käydä tässä upeassa kahvilassa!