Vuodenvaihteen huomaa aina siitä, että aikakauslehdet pursuavat laihtumis- ja elämäntaparemonttijuttuja. Minä en pidä tipatonta enkä tee muitakaan mullistavia elämäntapamuutoksia, koska a) ruoka on ihanaa, b) haluan nauttia elämästä myös tammikuussa ja c) noh, en vaan tee niin. Uutenakin vuonna on syötävä, ja nyt kun sopivasti tuli kunnon pakkaskelitkin, maistuu tuhti laatikkoruoka. Please welcome mac'n'cheese!

Ensin raastetaan tuhti kasa cheddaria ja kermajuustoa (tässä Oltermannia)...

IMG_1233.jpg

.. ja keitetään suolatussa vedessä tavallista sarvimakaronia, joka jäähtyy padassa valkokastikkeen teon ajan.

IMG_1235.jpg

Kastikkeeseen sekoitetaan kattilassa ensin vehnäjauhot ja voi, ja joukkoon lisätään ruokakermaa ja maitoa pikkuhiljaa ja koko ajan sekoittaen, jotta kastikkeeseen ei jää paakkuja. Mausteeksi tulee mustapippuria, paprikajauhetta ja aavistus chiliä tai cayannepippuria. Aivan lopuksi kastikkeeseen lisätään noin puolet juustoraasteesta.

IMG_1234.jpg

Sitten vain makaronit ja kastike samaan pataan ja kunnon sekoitus, jotta paksu ja venyvä juustokastike tarttuu kaikkiin mahdollisiin makaroneihin.

IMG_1236.jpg

Päälle ripotellaan korppujauhoja ja loppu juustoraaste, ja eikun uuniin!

IMG_1240.jpg

Tämä pata paistui leivinuunissa, joten asteista ja ajasta on paha sanoa mitään. Monissa ohjeissa tuntuu olevan sähköuunissa 200 astetta ja noin puolisen tuntia. Hyvä aika on se kun juusto päällä on ihanan kullanruskeaa ja rapsakkaa; nams!

IMG_1241.jpg

Tätä tuhdintuhtia herkkua voisin syödä pelkästäänkin ainoastaan ketsuppi kyytipoikana, mutta esimerkiksi karjalanpaista ja lihapullat sopivat seuraksi oikein mainiosti :)

Mac & cheese

7 dl makaronia

n. 300 g juustoraastetta (cheddar + oltermanni)

3 rkl vehnäjauhoja

3 rkl voita

1 dl maitoa

2 dl ruokakermaa

1 tl mustapippuria

1 tl paprikajauhetta

ripaus chilijauhetta

0,5 dl korppujauhoja