Viikonlopun sitruunapiirakka sai ajatukset aivan auringonkeltaisiksi tai sitten kevät laittaa kehon janoamaan vitamiineja. Janoani sammuttamaan tein auringonkeltaisen smoothien hedelmistä, inkivääristä ja ripauksesta kardemummaa: pieni mausteisuus lämmittää vielä kohtuullisen talvisessa säässä, mutta väri ja hedelmien raikkaus ja pirteys saavat jo aivan keväiselle mielelle!

DSC_0194.jpg

aurinkosmoothie (2 annosta)

1 banaani

1 päärynä

2 appelsiinia

noin peukalon pään kokoinen pala inkivääriä

hyppysellinen kardemummaa.

Kaikki ainekset kuoritaan ja pilkotaan kulhoon tai blenderin säiliöön ja surautetaan tasaiseksi. Helppoa ja ihanaa!

DSC_0196.jpg

Ihan pelkällä hedelmäravinnolla ei kuitenkaan vuoden kiireisimpänä työaikana pärjää, joten täytyy olla myös oikeaa ruokaa. Ja vaikka risotto on ruoka, joka ei odota syöjäänsä vaan jota syöjä odottaa pöydässä, tämä risotto kestää kohtuullisesti jopa uudelleen lämmityksen, joten sitä syödään meillä toisinaan myös arkena lisäkkeitä vaihdellen.

DSC_0191.jpg

Risottopohja on maustettu vain kasvisliemellä, mustapippurilla ja yrteillä, ja lisukkeena on erikseen paistettuja herkkusieniä ja marinoitua tofua. Näin ruoasta saa melkein kuin eri ruoan usealle päivälle, kun samaan pohjaan laittaa kaveriksi hieman erilaisia lisukkeita, kuten vaikka paistettua kalaa, jotakin ruokaisaa juustoa kuten hallumia tai vaikka kanafileen.

Risottopohja on suuri, ja siitä tulee arviolta 6-8 annosta:

1 iso sipuli

1-2 valkosipulin kynttä

5 dl risottoriisiä

1,5-1,8 litraa kasvislientä

2-3 rkl valkoviinietikkaa

1 nippu tuoretta persiljaa

mustapippuria

0,5 purkillista Koskenlaskija notkea -sulatejuustoa.

Ensin keitetään kattilaan kasvisliemi, joka maustetaan muutamalla ruokalusikallisella etikkaa. Etikka ei suinkaan ole välttämätön, jos siitä ei pidä. Sipulit hienonnetaan ja niitä kuullotetaan isossa kasarissa sen verran, että ne muuttuvat läpikuultaviksi. Sen jälkeen riisi kaadetaan joukkoon ja myös se kuullotetaan läpikuultavaksi. Sen jälkeen kasvislientä aletaan lisätä pieninä annoksina niin, että risoton koostumus on koko ajan kostea mutta irtonestettä ei lillu risoton pinnalla. Kypsyvää risottoa hämmennellään koko ajan noin 20 minuuttia tai niin kauan, että riisit ovat mukavan tuntuisia suussa. Ei siis ratisevan kovia mutta ei myöskään puuromaisen pehmeitä. Kypsennyksen loppuvaiheessa joukkoon sekoitetaan hienonnettu persilja sekä halutut muut mausteet. Sulatejuusto sekoitetaan joukkoon vasta aivan lopuksi.

DSC_0189.jpg

Lisukkeena olevat tofut ovat marinoituneet yön yli jääkaapissa liemessä, jossa on puolet soijakastiketta, puolet riisiviinietikkaa ja pieni loraus tummaa siirappia. Marinoituneet tofut on laitettu kuumalle pannulle yhdessä sienien kanssa, ja niitä on paistettu niin kauan, että irtoneste haihtuu ja tofut ja sienet alkavat hieman rapeutua. Maku viimeistellän muutamalla pyöräytyksellä suolaa ja mustapippuria myllystä.