Kun viime aikoina on tullut tehtyä erilaisia perinneleivonnaisia, nyt oli sopiva hetki päästä osallistumaan myös perinneruoan tekoon. Syyslomalla on nimittäin perinteisesti vuoden ainoa hetki, jolloin teemme kaalikääryleitä.

IMG_1033-normal.jpg

Ensin tarvitaan tietenkin kaali, joka laitetaan suurensuureen kattilaan (5 l), joka täyteen niin paljolla vedellä kuin mahdollista. Kansi päälle ja tulta alle, jotta kaalin lehdet alkavat pehmetä ja irtoavat kauniisti kokonaisina. (Kaalin kovaa kantaa voi halutessaan leikata pois ennen keittämistä, koska se ei kuitenkaan pehmene ennen maailmanloppua.)

IMG_1019-normal.jpg

Samaan aikaan kun kaali keittyy, toisessa kattilassa keitetään hieman riisiä ja kolmannella liedellä kuullotetaan ja karamellisoidaan sipulia kääryleiden täytettä varten. Kuullotukseen sopii mainiosti pelkkä öljy, ja kun sipulit ovat pehmenneet, niiden sekaan lorautetaan reilusti tummaa siirappia. Se sopii todella hyvin yhteen kaalin maun kanssa :)

Kaalin pehmenemisaika riippuu tietenkin sen koosta, mutta noin 10-20 minuutin kuluttua lehdet alkavat irrota. Niitä voi varovasti irrotella reikäkauhalla, jonka jälkeen ne on hyvä valuttaa ja hieman jäähdyttääkin ennen rullaamista.

IMG_1020-normal.jpg

Samoin sipulin ja keitetyn riisin on hyvä antaa jäähtyä ennen täytteen tekoa, jotta kädet eivät pala massaa sekoittaessa. Sipuli, riisi ja jauheliha sekoitetaan hieman lihapullataikinaa muistuttavaksi massaksi. Jokainen voi toki maustaa seoksen oman makunsa mukaan, mutta ainakin suola, valkopippuri ja (runsas!) maustepippuri sopivat mainiosti kaalinlehtien sisälle muhimaan. Toki myös tähän massaan voi lorauttaa tummaa siirappia.

Tasaiseksi sekoitettua täytettä lusikoidaan jokaisen kaalinlehden keskelle. Sen jälkeen lehden sivut käännetään keskelle (kuten etualalla oleva kääryle pyrkii havainnollistamaan ;)) ja lopuksi koko komeus kääritään rullalle.

IMG_1022-normal.jpg

Pellille ladottaessa kääryleen saumakohta kannattaa jättää rullan alle, jotta kääryle ei pojahda uunissa auki ja täyte kuivahda. Ennen paistoa päälle laitetaan vielä voinokareita ja siirappia, jotta pinnasta tulee todella maistuva ja kauniin värinen :)

IMG_1025-normal.jpg

Uunissa on lämpöä 200 astetta, pelti keskitasolla ja paistoaikaa puolestatoista tunnista kahteen tuntiin. Lämpötilaa voi paistumisen edetessä madaltaa esim. 175 asteeseen, jos kääryleet alkavat tummua liikaa. Minusta tosin suurin osa mausta tulee juuri siitä hyvin paistuneesta pinnasta ;)

IMG_1026-normal.jpg

Kaalin keittämisen tuoksu ei ehkä ole se kedon kaunein kukkanen ja rullaamisessakin on oma näpertelynsä, mutta voin kyllä sanoa, että nämä kaalikääryleet ovat ehdottomasti sen vaivan väärti! Puolukkahillon ja suolakurkkujen kanssa taivaallista syysruokaa!

Resepti:

1 keskikokoinen kaali

500 g nauta-sikajauhelihaa

1 iso sipuli

1 valkosipulin kynsi

loraus siirappia

1,5 tl suolaa

1 tl valkopippuria

2 tl mustapippuria

+öljyä sipuleiden kuullottamiseen

+ voita ja siirappia kääryleiden päälle.