Mihin tämä aika on hujahtanut?! Vasta silmänräpäys sitten suunnittelin aloittavani jouluvalmistelukalenterin, jonka kanssa saisin pikkuhiljaa touhottaa jouluaskareita, ja nyt on laulun sanojen mukaisesti kolme yötä jouluun! Eilen laskettiin opiskelijat joulukirkon myötä joululoman viettoon ja sehän tarkoittaa, että minäkin olen virallisesti lomalla – voi tätä autuutta! Joulusiivous on jo aamun anivarhaisina tunteina saatu valmiiksi ja nyt stereoista pauhaa hevisovitukset mieluisimmista joululauluistani... "Kahta vain joululahjaa / kahta vain mä toivoisin / vain pientä hetken hengähdystä / ja mielenrauhaa, tietenkin..." Joululaulujen tahtiin valmistuu myös joulun makein joululahja, konjakkiset suklaa-cashewmakeiset.

DSC_0454.jpg

Makeiset muistuttavat rakenteeltaan pehmeää englantilaista toffeeta, ja rakenne saadaan aikaan kondenssimaidolla, suklaalla ja voilla.

DSC_0450.jpg

Ensin kattilassa kuumennetaan purkillinen kondenssimaitoa kiehuvaksi. Ja maitoa kannattaa sekoittaa koko ajan, koska se tuppaa palamaan helposti pohjaan, mutta kun se kiehuu, levy laitetaan nollille ja kattila pois liedeltä. Kondenssimaidon sekaan lisätään paloiteltu suklaa, jonka annetaan sulaa kuuman maidon sekaan. Massaa voi sekoitella esimerkiksi puuhaarukalla, jotta kaikki suklaapalat varmasti sulavat. 

Kun massa on tasaista, kattilaan lisätään voi ja konjakki, jotka tekevät massasta upean kiiltävän ja herkullisen tuoksuisen. Lopuksi sekaan käännellään suolatut, paahdetut cashewpähkinät, joita on rouhittu hieman pienemmäksi.

1 prk kondenssimaitoa

400 g tummaa suklaata

125 g voita

1 rkl konjakkia

noin 1,5 dl suolattuja, paahdettuja cashewpähkinöitä.

Makeismassa laitetaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, ja päälle voi vielä ripotella hieman suolapähkinöitä. Sen jälkeen makeimassa saa mennä asettumaan jääkaappiin vähintään viideksi tunniksi tai mieluiten yön yli.

DSC_0453.jpg

Valmis ja asettunut "suklaalevy" leikataan pitkäteräisellä veitsellä sopivankokoisiksi suupaloiksi, jotka voi kääriä yksitellen esimerkiksi voipaperiin tai laittaa pieniin, paperisiin tai folioisiin makeisvuokiin.

DSC_0455.jpg

Makeisvuokien alle voi leikata esimerkiksi piparimuotilla tukevasta pahvista alusen, jolloin makeisista on helppo esimerkiksi sellofaaniin käärimällä tehdä naapureille, ystäville, tarhantädeille, opettajille (vink vink!) pienet, makeat joulumuistamiset :) Tai sitten voi piilottaa makeiset läpinäkymättömään rasiaan jääkaapin perukoille ja toivoa, etteivät sokerihiiret syö kaikkia ennen kuin itsekin ehtii maistaa edes muutaman...

DSC_0456.jpg

Nämä nimittäin häviävät vauhdilla, ja pian jäljellä ei ole kuin tyhjiä paperivuokia...