Minun joululeivonnaiseni ovat kyllä yltiöperinteisiä ja tasan ne samat klassikot vuodesta toiseen! Ja kun ensimmäisen kerran saa suuhunsa tummaa, paahtuneen sokerista ja pumpulinpehmeää taatelikakku, ei jouluisempaa fiilistä voisi olla! Voisin ihan rehellisesti sanoen syödä puolikkaan kakun kerralla...

20171218-184844.jpg

En ole enää muutamaan vuoteen syönyt muuta kuin tätä gluteenitonta taatelikakkua, joten en ihan muista, millaista "tavallinen" taatelikakku on rakenteeltaan, mutta tavallisen version ystävä kertoi sen olevan huomattavasti tiiviimpää kuin tämä. Pehmeä ja ilmava rakenne johtuu karkeasta mantelijauhosta, jota tähän kakkuun käytetään perunajauhon lisäksi, ja minusta mussupehmeys on aivan ihanaa! Jos sinulla kuitenkin sattuu olemaan tiiviin gluteenittoman taatelikakun ohje, olen ehdottomasti kiinnostunut kuulemaan myös siitä :)

Mutta siis itse ohjeeseen... Ensin keitellään omenamehua, tummaa sokeria (minulla tässä muscovadoa, koska fariini olikin loppu) sekä taateleita pehmeäksi soseeksi.

20171217-185223.jpg

Taatelit muhentuvat liemessä ihan omia aikojaan, ja lopputuloksen voi viimeistellä sauvasekoittimella ihan tasaiseksi. Kuumaan taatelimussuun lisätään voi, joka sekoitellaan joukkoon.

Kun massa on hieman jäähtynyt, siihen sekoitetaan kananmunat yksi kerrallaan. Ei siis tarvitse vatkata, vaan ihan vain sekoittaa. Munien jälkeen laitetaan mausteeksi vanilja-aromia sekä muskottipähkinää, ja lopuksi joukkoon käännellään jauhot, joihin on sekoitettu hiven leivinjauhetta.

Tumma taatelikakku

1,5 dl omenamehua

250 g kuivattuja taateleita

2 dl muskovadosokeria

150 g voita

2 kananmunaa

0,5 tl raastettua muskottia

5 tippaa vanilja-aromia

3,5 dl mantelijauhoa

0,5 dl perunajuhoja

2 tl leivinjauhetta.

Kakkutaikina kaadetaan voideltuun ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun torvivuokaan. Paistoaika on noin tunti 175-asteisen uunin alatasolla. Taikina on jo itsessään tummaa, joten ainakaan minun uunissani kakku ei pinnaltakaan tummunut liikaa, mutta toki tarvittaessa pinnan voi peittää vaikka leivinpaperille paiston loppuvaiheessa.

20171217-191244.jpg

Kypsä kakku saa jäähtyä vuoassaan sen verran, etteivät sormet pala kakkua kumotessa. Kylmäksi asti kakkua ei kuitenkaan kannata päästää ennen kumoamista, ettei se tartu uudestaan kiinni. Kumottu kakku saisi tekeytyä vaikka yön yli, koska nämä maut vain paranevat tekeytyessään. Voitte ihan arvata, kuinka monta hetkeä tämä kakku sai "tekeytyä", ennen kuin siihen iskeytyi ahmatin hampaat...

20171218-184858.jpg

Joulu on nyt jo niin lähellä, että tästä kakusta jää oikeasta joulukakkuakin. Töitä on vielä perjantainakin, mutta tässä ohessa täytyy vielä joitakin ihanuuksia tehdä ja postata tänne. Sitten saa joulu tulla ja joulurauha laskeutua Reseptin ja hellan väliinkin <3

20171218-185021.jpg