DSC_0299.jpg

Suomi täyttää pian 99 vuotta, ja Reseptin ja hellan välys ei valitettavasti (ihme ja kumma!) saanut kutsua linnan juhliin, joten nämä hasselpähkinäiset mustikkaleivokset olkoot minun juhlistuksesi kotimaani syntymäpäivälle.

Leivonnaiset ovat helppoja valmistaa, joten ehdit hyvinkin tehdä näitä vielä vaikka useampaan otteeseen linnanjuhlien tv-maratonia varten. Ensin paahdetaan hasselpähkinät, ja usko pois, paahtaminen on koko pohjan juju, joten siitä ei kannata luistaa!

DSC_0283.jpg

Paahtaminen nimittäin vapauttaa kaikki pähkinän aromit, ja veitsen terän rouhiessa paahdettuja pähkinöitä muruksi tuoksu on aivan huumaava!

DSC_0284.jpg

Rouhe sekoitetaan sokerin ja muiden kuivien aineiden kanssa kulhossa ja jätetään hetkeksi odottamaan. Sitten sulatetaan kattilassa tai mikrossa margariini, joka saa olla edelleen lämmintä, kun siihen sekoitetaan jääkaappikylmä maito. Juuri mitään ei siis tarvitse esivalmistella tai odotella lämpötilojen tasoittumista.

Kuivat aineet ovat nyt siis yhdessä kulhossa ja toisessa rasva ja maito. Kolmanteen, isoimpaan kulhoon rikotaan kananmunat ja puuhaarukalla rikotaan niiden rakenne. Sen jälkeen vain kaadetaan muut aineet joukkoon ja sekoitetaan tasaiseksi. Voila!

Taikinasta tulee noin 20x30-kokoinen vuoallinen.

DSC_0286.jpg

Pohjaa paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla 15 minuuttia, jonka jälkeen pohja on vielä pehmeä. Siinä vaiheessa pintaan sivellään ohut kerros mustikkahilloa (puolet koko määrästä) ja laitetaan takaisin uuniin 20 minuutiksi.

DSC_0287.jpg

Hillo imeytyy ihanasti pohjan pintakerrokseen ja siten "yhdistää" pohjan ja täytteen paremmin toisiinsa. Leivonnainen on nyt täyttämistä vaille valmis, ja se saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

DSC_0290.jpg

Kun pohja on jäähtynyt, loppu mustikkahillo sekoitetaan pakastemustikoiden joukkoon, ja seos levitetään leivonnaisen päälle.

DSC_0291.jpg

Mikä väri ja kiilto!

DSC_0292.jpg

Leivonnaisen voi leikata heti annospaloiksi (24–30) ja pistää sen jälkeen jääkaappiin tai nostaa suoraan tarjolle.

DSC_0302.jpg

Pähkinä ja mustikka maistuvat ihanilta yhdessä, ja pähkinärouheen ansiosta pohja on todella ilmava ja kuohkea ilman munien vatkaamista ja muna-sokerivaahtoa. Pähkinän aromi on niin voimakas, että leivonnainen tuo mieleeni jopa rukiisen mustikkakukon!

DSC_0294.jpg

Voisin kuvitella vaikka nauttivani lasillisen kuohuviiniä tämän leivonnaisen seurana, mutta perinteiseen kahvipöytäänkin tämä sopii taatusti.

Hasselpähkinäiset mustikkaleivonnaiset (24–30 kpl)

2 kananmunaa

175 g margariinia

1 dl kevytmaitoa

1 dl hasselpähkinöitä

1 dl hasselpähkinäjauhoa

3 dl vehnäjauhoa

2 dl fariinisokeria

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

300 g mustikkahilloa

200 g mustikoita.

DSC_0297.jpg