Hyvää omenaviikkoa!

DSC_0135.jpg

Koko omenaviikko ei tule (sentään) olemaan erilaisten omenakakkujen ja -piirakoiden tykitystä, vaan sopii omppuset moneen muuhunkin. Omenasose maistuu ihanalta aamupalajugurtin seassa ja sellaisenaan omenat ovat jokapäiväistä välipalaani, vain muutamia mainitakseni. Kuivattuna omenan käyttömahdollisuudet laajenevat entisestään, ja tämä ruokaisa syyssalaatti saa makeutta ja mukavaa pureskeltavaa kuivatuista omenaviipaleista.

Pohjana salaatissa on kesäkaali, joka on pilkottu ohuiksi suikaleiksi ja jonka sekaan hienonsin tuoretta timjamia. Pilkkominen on kuitenkin nopeaa, joten sen ehtii tehdä viimeisenä. Sen sijaan salaatti kannattaa aloittaa juureksien kypsentämisestä, koska se vie aikaa: minä pilkoin pieniä punajuuria neljään osaan ja leikkasin pari porkkanaa vinoittain viipaleiksi, lorautin päälle oliiviöljyä, pyöräytin pari kierrosta suolamyllystä, kaadoin tilkkasen mustaa balsamicoa sekä tummaa siirappia ja laitoin juurekset 200-asteiseen uuniin 40 minuutiksi.

Juuresten kypsyessä paahdoin ensin kuivalla pannulla hasselpähkinöitä ja sitten puolitin tuoreet luumut, poistin niistä kivet ja kuumensin pannulla reilun nokareen voita. Kun voi on jo niin kuumaa, että alkaa ruskistua, laitoin luumut leikkuupinta alaspäin pannulle ja annoin paistua muutaman minuutin. Käänsin luumut ja paistoin pari minuuttia myös toiselta puolelta.

DSC_0137.jpg

Juuresten, luumujen ja pähkinöiden lisäksi salaatissa on fetajuustoa sekä kuivattuja omenaviipaleita, joita voi ostaa liki mistä tahansa marketista tai tehdä helposti itse kuivurilla. (Omenoiden kuivaamisesta mm. täällä http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/09/herkkua-omenapuun-oksalta-2)

Salaatinkastikkeena syyssalaatissani on tumma ja makea kuusenkerkkäsiirappi, joka pyöristää raaka-aineiden makuja ja sitoo ne veikeästi yhteen. Tämä salaatti on ihan parasta, kun saa yhteen haarukalliseen yhtä aikaa kaikkea! Joku musikaalisempi sielu saattaisi kuvata suussa olevan "makujen sinfonia", mutta ehkä minä tyydyn vain toteamaan, että suuta alkaa hymyilyttää, kun se saa tätä salaattia – niin paljon hyviä, toisiinsa sopivia mutta kuitenkin erilaisia makuja ja rakenteita siinä on.

DSC_0138.jpg

Mitähän omenasta seuraavaksi keksisi..?