Lammas kuuluu perinteisesti pääsiäiseen, mutta tänä palmusunnuntaina minä valitsin toisin. Yhdistin kevyen riistaisen hirvenlihan sekä ihanan metsäiset suppilovahverot tummaan hirvenliha-suppilovahveropataan, joka maistuu lämmittävältä ja lohdulliselta kirpsakkana pakkaspäivänä, jona kevät tuntuu auringonpaisteesta huolimatta olevan vielä kaukana.

Ensin pataan tarvitaan pari punasipulia ja valkosipulin kynttä.

DSC_0472.jpg

Päälle laitetaan ah niin ihania suppilovahveroita! Nimenomaan voimakasarominen suppilovahvero sopii tähän pataan, jotta se jaksaa maustaa myös liemen.

DSC_0474.jpg

Seuraavaksi kuutioidaan ja ruskistetaan liha. Minulla oli noin 800 gramman painoinen hirven kokopaisti, jonka käytin tähän. Lihan käsittely ei ole minulle tutuin osa-alue ruoanlaitossa, mutta laadukkaasta lihasta kalvot irtoavat helposti ja veitsi suorastaan uppoaa lihaan. Oikeastaan todella terapeuttista puuhaa!

Liha kannattaa ruskistaa todella kuumalla pannulla ja parissa erässä, jotta paistopinnasta tulee voimakkaan tuskea. Jokainen paistettava erä maustetaan suolalla ja pippurilla.

DSC_0478.jpg

Viimeiseksi tehdään ihana liemi, jota hekumoittelin jo etukäteen ja josta koko padan ajatus sai alkunsa. Lihojen ruskistamiseen käytetyllä pannulla liuotetaan yksi lihaliemikuutio noin 4-5 desilitraan vettä, jotta saadaan voimakas lihaliemi. Liemeen kaadetaan noin 3-5 desilitraa tummaa olutta (esim. tumma Kozel Velkopopovich tai Guinness) ja halutessaan pieni loraus soijaa. Liemi kaadetaan pataan, kansi laitetaan päälle ja pata uuniin vähintään pariksi tunniksi noin 150-175 asteeseen.

DSC_0479.jpg

Pata saa hautua niin kauan, että liha murentuu haarukalla kokeiltaessa. Silloin myös sienet ovat luovuttaneet osan ihanan maanläheisestä maustaan liemeen ja sipulit ovat hautuneet pehmeiksi ja makeiksi. Tumman oluen, lihaliemen ja suppiksien liitto on kerrassaan täydellinen!

DSC_0481.jpg

Kannattaa varata ruokailuvälineeksi lusikka, jotta varmasti saa kaiken herkullisen liemen talteen ;)