Tämä jälkiruoka tai leivonnainen on tosiaan kauttaaltaan myrkynvihreää, eikä siihen todellakaan ole tarvittu yhtään e-koodia tai keinotekoista väriainetta. Saanko esitellä, matcha-valkosuklaakakku eli vihreätee-valkosuklaakakku.

DSC_0226.jpg

Sain tämän reseptin japanilaiselta kollegaltani, joten nyt ollaan autenttisten ja alkuperäisten asioiden äärellä! Sain myös maistaa hänen tekemäänsä versiota ennen omaa kokeiluani, joten tiesin, mitä tavoitella. Ja voisin jopa väittää, että onnistuin aika hyvin! Ensi kerralla uskon kuitenkin kollegani ohjetta myös paistoajan suhteen, koska nyt paistoin kolme minuuttia pidempään ja ne minuutit olivat turhia.

En tiedä, mistä ohje ja sen hassut grammamäärät ovat peräisin, mutta huomasin sokerin ja vehnäjauhon määrän käyvän aika yksi yhteen myös desilitrayksiköiden kanssa:

3 rkl maitoa

120 g valkosuklaata

70 g huoneenlämpöistä voita

60 g sirosokeria (= 3/4 dl)

2 kananmunaa

70 g vehnäjauhoja (= 1 dl)

20 g matchajauhetta

+ kakun päälle noin 20 g mantelirouhetta.

 

Ensin maito kuumennetaan mikrossa tai kattilassa miltei kiehumispisteeseen, jotta siihen saa sulatettua valkosuklaan. Suklaa-maitoseos sekoitetaan tasaiseksi ja jätetään jäähtymään kakkutaikinan teon ajaksi.

DSC_0212.jpg

Taikinaa varten vatkataan huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi, johon vatkataan kananmunat yksitellen.

Vehnäjauhoja ja matchajauhe sekoitetaan keskenään, ja ne siivilöidään taikinaan. Varsinkin vihreä tee on helposti paakkuntuvaa kuten hienojakoinen kaakaojauhekin, joten siivilöinti ehdottomasti kannattaa.

Lopuksi myrkynvihreään taikinaan kaadetaan maito-suklaaseos ja sekoitetaan tasaiseksi. Valmis taikina kaadetaan vuokaan ja pinnalle ripotellaan mantelirouhe.

DSC_0214.jpg

Kakku kannattaa paistaa kohtuullisen pienessä vuoassa, esim. 16x16-senttisessä neliövuoassa tai 20-senttisessä pyöreässä. Kakku irtosi vuoasta yllättävän helposti, mutta minä käytin varmuuden vuoksi leivinpaperia sekä pohjalla että reunoissa. Paistolämpötila on 175 astetta ja aika tasan 18 minuuttia. Pinta näyttää paiston jälkeen edelleen raa'alta, mutta uskokaa minua (ja ennen kaikkea japanilaista kollegaani!), kakku todella on jo kypsä!

Kakku saa jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten tekeytyä jääkaapissa mieluiten vähintään vuorokauden. Kakku nimittäin tuntuu heti paiston jälkeen jopa hieman kuivalta, mutta tekeytyminen saa teen ominaisen maun esiin ja kakku tiivistyy ja mehevöityy parhaaseen muotoonsa.

DSC_0217.jpg

Tämä kakku jos mikä sopii suuren, höyryävän teemukillisen kanssa nautittavaksi! Maku on hieman yrttinen ja jopa merilevämäinen, mikä saattaa kuulostaa epämiellyttävältä mutta on todella hienovarainen. Valkosuklaa tuntuu jo kakun tuoksussa, ja se tuo rasvaista makeutta, jota matchajauhe todella kaipaa seurakseen. Mantelirouhe voi tuntua pieneltä ja mitättömältä asialta kakun päällä, mutta sen rouskuvuus ja paahtuneen pähkinäinen maku on iso osa makuelämystä – en siis tinkisi siitä enkä korvaisi sitä esimerkiksi mantelilastuilla.

DSC_0225.jpg