Tänään aamupäivä meni muuttohommissa, joten illalla on kiva hieman rentoutua hyvän ruoan parissa. Lasi punaviiniä ja pieniä, maukkaita suolaisia ja makeita herkkuja - ah, sielu lepää.

Alkupalaksi teimme pieniä graavilohileipiä, joiden teko vie maksimissaan viisi minuuttia.

 

150 grammaa graavilohta,

1 purkki smetanaa,

pari ruokalusikallista pieneksi pilkottua sipulia,

sitruunamehua ja

sitruunapippuria sekoitetaan tahnaksi, joka tarjoillaan makean mallasleivän päällä.

IMG_1172.jpg

Mallasleipää olen tehnyt jo aiemmin (http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/11/mallaskuun-leipa), ja se säilyy jääkaapissa pitkiäkin aikoja mehevänä folioon käärittynä. Toki myös ruisleipä tai halutessaan hyvä, vaalea leipäkin käy. Tarjoiluun ei tarvitse muuta kuin sitruunaa siltä varalta, että joku kaipaa leipäänsä voimakkaampaa raikkautta.

IMG_1174.jpg

Hyvin tuntuivät leivät maistuvan ja ne hupenivatkin alta aikayksikön... :)

lohileip%C3%A4.jpg

Koska pääruoka (tattirisotto kuivatuista tateista ja naudan sisäfilepihvi) vaati hieman aikaa ja läsnäoloa, myös jälkkäri sai olla helppo ja nopea. Aikaa valmistukseen kuluikin ehkä noin kolme minuuttia:

1 purkki luumu-kanelirahkaa,

1-2 dl vispikermaa maun mukaan ja

pari ruokalusikallista luumumarmeladia ovat jälkiruoan keskeiset ainekset. Kerma vatkataan vaahdoksi ja joukkoon sekoitetaan rahka ja marmeladi - voila; valmista!

IMG_1181.jpg

Annoksiin ripottelin kerroksittain rahkaa ja piparkakkujen murua hieman pappilan hätävaran tapaan.

IMG_1176.jpg

Helppoa ja nopeaa, suolaista ja makeaa! :)

Ja kuten kuvista näkyy, syksyn oranssi pöytäliina on vaihtunut joulun hengen mukaisesti punaiseen ja kotia on muutenkin puettu jouluiseen asuun.. Siitä tunnelmakuvia tulevien joululeivonnaisten ja -ruokien yhteydessä :)