Lupasin mummon syntymäpäiväkahveilta näiden gluteenittomien lusikkaleipien ohjeen, ja tässäpä se nyt tulee.

DSC_0017.jpg

Lusikkaleivät gluteenittomana (noin 20 kpl)

100 g voita

0,75 dl sirosokeria

4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (näissä Semper finmix)

1 tl vaniljasokeria

0,5 tl leivinjauhetta

+ mansikkamarmeladia / paksua hilloa väliin

+ halutessaan sokeria yhdistettyjen puolikkaiden pinnalle.

Rasva sulatetaan kattilassa miedolla lämmöllä niin, että sokeri lisätään joukkoon, kun voi on miltei kokonaan sulanut. Sen jälkeen voita ja sokeria keitellään miedolla lämmöllä muutama minuutti, jotta pikkuleipiin tulee niille ominainen paahtuneen voin maku.

Voi-sokeriseos jäähdytetään kylmässä vesihauteessa, ja vasta kylmään seokseen lisätään keskenään sekoitetut jauhot. Taikina sekoitetaan tasaiseksi esim. puuhaarukalla, mutta yhtään pakollista enempää sitä ei tarvitse hämmentää. Taikina saa jähmettyä jääkaapissa puoli tuntia.

Kylmästä taikinasta otetaan teelusikalla (kannattaa etsiä mahdollisimman syväkuoppainen lusikka kauniin pyöreän muodon saavuttamiseksi!) lusikan muotoisia nökeröitä, jotka varovasti työnnetään lusikasta suoraan leivinpaperoidulle uunipellille pyöreä puoli ylöspäin. Lusikkaleivät näyttävät hieman kilpikonna-armeijalta pellillä köllötellessään....

Pikkuleipiä paistetaan 175-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai niin kauan, että ne ovat hennon vaaleanruskeita. Karaistuneet leipurit sivelevät hillon pikkuleivän tasaiselle pinnalle pikkuleivän vielä ollessa lämmin, jotta puolikkaat tarttuvat paremmin yhteen ja jotta valmiin lusikkaleivän sokeroinninkin voi tehdä lämpimänä. Vähemmän karaistuneet odottelevat, että pikkuleivät jäähtyvät, ja sitten vasta hillottavat ja sokeroivat lusikkaleivät. Tavalla tai toisella loputulema on joka tapauksessa herkullisen voinen ja mansikkainen! 

Pssst! Jos haluat pakastaa näitä, pakasta puolikkaita ja vasta sulamisen jälkeen täytä ja sokeri. Kiitos nam.